Vizita domnului Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei de Afaceri Europene a Bundestagului la Magurele

2 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

 Domnul Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei de Afaceri Europene a Bundestagului, s-a aflat în vizită în România. Agenda parlamentarului a inclus o vizită la Măgurele, la Laserul de Mare Intensitate, proiectul de mare infrastructură europeană de cercetare, ELI-NP. Directorul proiectului, academicianul Nicolae-Victor Zamfir, a salutat vizita oaspetelui din Germania.
Nicolae-Victor Zamfir: Mai ales în ziua de astăzi, când încercăm să punem bazele viitorului institut numit ELI-ERIC – European Research
/Infrastructure/ in Consortium, un tip de instituţie nou. Este aprobat recent de Parlamentul European ca tip de instituţie. Se va conduce după reguli europene şi sperăm ca Germania să devină membru al acestui consorţiu, împreună cu ţările gazdă. Sigur, obligatoriu sunt România, Ungaria şi Republica Cehă, însă avem nevoie de prezenţa celorlalţi, atât datorită forţei lor ştiinţifice, cât şi financiare, că trebuie să
contribuie la operare şi să contribuie la folosirea ei de fapt. Aşteptăm ca toată comunitatea ştiinţifică europeană să participe la experimentele care se vor face.
Realizator: Această structură ERIC, cea care se va crea şi în jurul proiectului ELI, pentru care acum se construiesc reglementările de
funcţionare, are mai multe avantaje, a spus academicianul Nicolae Zamfir, o mai mare stabilitate, pentru că nu depinde direct de administraţia din ţară, are legi proprii de achiziţii publice, probabil pe modelul aplicat la CERN, şi nu plăteşte TVA.

Informat despre proiectul ELI-NP încă înainte de venirea în România, domnul Gunther Krichbaum a spus: Este un proiect remarcabil, nu doar pentru România, ci pentru întreaga UE. Cred că este important şi pentru că uneori România este văzută numai ca ţară bună pentru producţie, uneori pentru producţie ieftină, dar România poate oferi mult mai mult şi ELI este o dovadă pentru asta. De asemenea, vedem că ştiinţa are un viitor în această ţară şi acesta este un lucru important de subliniat.
Realizator: Vorbind despre ELI şi despre viitoarea structură ELI-ERIC, domnul Krichbaum a subliniat necesitatea dezvoltării acestor mari proiecte europene, care pot asigura competitivitatea Europei cu SUA, Japonia sau China, şi a făcut paralela cu AIRBUS, care nu este doar o companie franco-germană, ci una la care participă şi alte ţări europene. Bunăstarea viitoare şi şansa Europei stă în minte, în creier, iar România se pare că are date bune.
Gunther Krichbaum: Cred că este o şansă imensă. Am văzut implicarea tuturor celor care lucrează în acest proiect şi probabil că este numai începutul. Alte proiecte ar putea urma, pentru că România are oameni bine calificaţi. Aveţi universităţi bune în ţară, este o modalitate care va ajuta să evitaţi hemoragia de creiere, pentru că aveţi posibilitatea de a oferi în ţară acestor oameni bine pregătiţi o perspectivă profesională.
Realizator: Gunther Krichbaum este familiarizat cu situaţia din România, pe care a urmărit-o ca raportor încă din perioada pregătirii noastre pentru aderarea la UE.
Gunther Krichbaum: În anii din urmă, România a făcut multe progrese, ceea ce se vede dacă faci o comparaţie cu situaţia de acum 20-30 de ani. Când ne gândim că România va prelua preşedinţia Consiliului UE, în 2019, trebuie să accentuăm reformarea sistemului juridic, astfel încât drepturile cetăţenilor să fie protejate, puterea statului să fie limitată, pentru că independenţa justiţiei este sacrosantă, sistemul de echilibre este sacrosant, iar pentru o democraţie funcţională avem nevoie de o justiţie independentă, trebuie să subliniez.
Realizator: Agenda domnului Gunther Krichbaum a inclus în România, printre altele, o întâlnire cu ministrul justiţiei, Tudorel Toader, şi cu ministrul de externe, Teodor Meleşcanu. Materialul a fost difuzat pe 22 mai in cadrul emisiunii “Agenda
globală” – Realizator: Simina Botar  de la Radio Romania Actualitati pe baza 
interviurilor  Corinei Negrea, de la Redacţia Ştiinţă, 
Radio România Cultural.

Aici puteti asculta varianta audio a interviului.