Strategia Dunarii la Timisoara

9 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Timișoara a găzduit în premieră un eveniment de mare importanță pentru dezvoltarea zonei administrativ-teritoriale din vestul țării, la care au participat coordonatorul Ariei Prioritare 10 a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), dipl.ing.dr Kurt Puchinger și consilierul diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe, Dl. Valentin Panait.

Dl. dr. Kurt Puchinger este pionul principal al Comisiei Europene pentru proiectele de finanțare care vizează dezvoltarea orașelor și a regiunilor rurale, respectiv a Ariei prioritare 10 a SUERD. Dr. Kurt Puchinger a fost desemnat de către Comisia Europeană ca și coordonator în anul 2011. Aria Prioritară 10 acceptă proiecte din toate localitățile și zonele României, inclusiv cele care nu sunt situate lângă Dunăre. SUERD a luat naștere în 8 decembrie 2010 în urma unei iniţiative politice a României şi Austriei, promovată printr-o scrisoare comună la nivel de prim-ministru (iunie 2008) şi adresată preşedintelui Comisiei Europene.

Evenimentul a fost pregătit sub formă de curs pe durata a două zile (2-3 mai), la care au fost invitați primari din localitățile timișene împreună cu participanți din mediul de afaceri, respectiv din zona clusterelor.

În deschiderea cursului a vorbit dr. Gabriela Grosseck din partea Universității de Vest și viceprimarul Timișoarei, Dl. Dan Diaconu.

Pentru orașul Timișoara este o onoare să găzduiască un astfel de eveniment, fiindcă noi am încheiat  primii pași pentru implicarea în Strategia UE pentru Regiunea Dunării. Timișoara va găzdui în perioada 24-26 iunie Conferința Internațională a SUERD pe teme de cultură” a spus în deschiderea cursului Dl. Dan Diaconu.

Cursul a avut participarea extraordinară a Dl. dr. Kurt Puchinger pe partea de asistență tehnică și Strategie UE. În prima zi cursul a fost susținut de către consilierul M.A.E.Valentin Panait, care a explicat importanța SUERD pentru România, expert în achiziții Ovidiu Slimac pe partea de achiziții din instituțiile publice, mediator Gabriela Ilin, care a prezentat importanța medierii în spatele Strategiei UE pentru Regiunea Dunării și Vasile Rușeț pe partea de management de proiecte europene.

În a doua zi participanții au pus întrebări despre clustere doamnei Christina Leucuța, consultant Clustero cu o experiență de peste 10 ani în management de proiecte, fiind primul coordonator al politicii de clustere din cadrul Ministerului Economiei. Fondatorul Academiei de Advocacy, Corina Dragomirescu a vorbit despre diferența dintre lobby și mită și despre aspectele juridice din cadrul proiectelor cu finanțare europeană.

Cursul a fost organizat de Casa Verde a Dunării împreună cu mediator Gabriela Ilin, cu sprijinul Universitatății de Vest din Timișoara, și a avut ca parteneri internaționali Orașul Viena împreună cu SUERD (www.danube-capacitycooperation.eu).

Parteneri naționali și locali: Ministerul Afacerilor Externe, Ordinul Arhitecților din România, Academia Română, Sindicatul Național al Specialiștilor Experți în Achiziții Publice (S.E.A.P.), Hotel Reghina Blue, Restaurantul Porto Arte, Academia de Advocacy, Asociația Clusterelor din România și O.A.D.O.R.