Profesorul Gerard Mourou si academicianul Nicolae Victor Zamfir cetateni de onoare ai Judetului Ilfov

1 year ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments
“Laserul de la Magurele a pus Judetul Ilfov, definitiv, pe harta elitei stiintifice mondiale”, spunea astazi dl Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov, in deschiderea ceremoniei de acordare – in premiera! – a titlului de Cetatean de onoare al Judetului Ilfov academicienilor Gerard Mourou, laureat al premiului Nobel pentru fizica in 2018 si initiatorul proiectului ELI-NP si Nicolae-Victor Zamfir, directorul ELI-NP. Ceremonia a fost  gazduita de Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti.
“ Sunt deosebit de onorat de aceasta distinctie (…), care rasplateste aceasta realizare exceptionala, a celui mai puternic laser din lume (…), cu aplicatii, in premiera!, in domeniul fizicii nucleare, o realizare care va plaseaza in avanpostul cercetarii mondiale (…) si care n-ar fi fost posibila fara sprijinul Uniunii Europene, spunea profesorul Gerard Mourou.
La randul sau, academicianul Nicolae-Victor Zamfir declara: “Este o onoare, acest titlu, pe care il primesc (….) in numele tuturor cercetatorilor de la Magurele, (…) care cu profesionalism, rabdare si entuziasm au demonstrat ca Romania poate sa intre in liga de onoare a cercetarii stiintifice mondiale”.