„PNDR 2014-2020 nu va fi aprobat de CE pana in luna martie”

9 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a participat in data de 26 ianuarie 2015 la Reuniunea Consiliului Uniunii Europene Agricultura si Pescuit, care s-a desfasurat la Bruxelles.

Delegatia MADR a avut o intalnire bilaterala cu Phil Hogan – Comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala. Tema dialogului bilateral s-a axat pe noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2015-2020, cu accent pe aprobarea de catre Comisie a noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) precum si a unor aspecte ce tin de implementarea acestuia. „Cea mai importanta discutie pe care am avut-o cu comisarul Phil Hogan s-a referit la stadiul in care se afla negocierile privind aprobarea PNDR 2014-2020. Sigur ca nu avem asteptari privind aprobarea oficiala a Programului in acest moment, pentru ca acest lucru nu se va intampla pana cand nu va fi aprobat bugetul la nivel european, dar in luna martie 2015 vom avea o aprobare ”neoficiala”, pana atunci Romania avand posibilitatea sa deschida pe raspunderea statului anumite masuri – cele de investitii si cele pentru tinerii fermieri. Ne-am angajat in fata fermierilor ca le vom pune la dispozitie fonduri europene din primele luni ale anului si vrem sa ne tinem de promisiune”, a declarat ministrul Daniel Constantin.

Totodata, au mai fost discutate detalii privind Pilonul I – plati directe, dar si efectele embargoului impus de Rusia cu privire la importurile de produse agroalimentare de pe piata comunitara. In acest sens, delegatia tarii noastre a subliniat dificultatile cu care se confrunta sectoarele carnii de porc si lactatelor, solicitand aplicarea de masuri la nivelul Uniunii Europene precum stocarea privata si activarea restitutiilor la export pentru a orienta cantitatile de produse pe piete terte. Romania a reiterat solicitarea privind compensarea pierderilor de venit pentru producatorii din sectoarele afectate indirect de embargoul impus de Rusia. De asemenea, tara noastra, prin reprezentantii prezenti la Consiliu, a sustinut instituirea unei scheme de ajutor pentru depozitarea marfurilor care nu au mai ajuns pe piata Federatiei Ruse, urmand ca acele cantitati care beneficiaza de sprijin sa fie comercializate pe piete terte, nu pe cea europeana, eventual cu posibilitatea utilizarii mecanismului restitutiilor la export.

Sursa: www.fonduri-structurale.ro