Platforma online a Comisiei Europene care ajuta autoritatile si companiile sa aplice instrumente financiare

9 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Comisia Europeana a lansat fi-compass.eu, ce se doreste un nucleu de consultanta si informatii pentru institutiile si firmele implicate in derularea instrumentelor financiare in cadrul fondurilor 2014-2020. Va detalia tipuri de instrumente care pot fi aplicate, mecanisme de aplicare, exemple de bune practici. In sinteza publicata deja, Romania este data exemplu cu instrumentul de garantare in mediul rural. Corina Cretu: “Incurajez statele membre sa dubleze, in noua perioada financiara, investitiile directionate prin instrumente financiare”

sursa foto: ec.europa.eu

Ioana Morovan
Instrumentele financiare, intens promovate de Comisia Europeana, pentru a fi aplicate “sub umbrela” fondurilor structurale 2014-2020 includ imprumuturi, garantii, participare la capital, capital de risc, preluarea riscului, acestea posibil combinate cu dobanzi subventionate sau subventii pentru garantare.

In cadrul fondurilor structurale si de investitii (FSI) 2014-2020 a fost extinsa aplicarea instrumentelor financiare pentru toate domeniile unde intervin aceste fonduri.

fi-compass este o noua platforma lansata de Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii pentru a sprijini, cu informatii si consiliere, Guvernele, autoritatile de management si institutiile intermediare pentru a selecta si aplica mecanismele disponibile.

In sinteza publicata pe site sunt date si cateva exemple de scheme deja derulate in diferite state membre. “O schema finantata de UE in Romania a acordat garantii pentru 694 beneficiari (fermieri si IMM-uri din mediul rural) pentru a imbunatati metodele de productie si capacitatea de protejare a mediului. Pana acum, schema a ajutat la crearea si mentinerea a 10.200 de joburi.”

Corina Cretu, comisar european pentru Politica Regionala a participat la lansarea platformei fi-compass si a declarat ca incurajeaza statele membre in sa dubleze investitiile directionate prin instrumente financiare.

“450 miliarde euro sunt disponibile pentru statele membre in urmatorii 7 ani. Instrumentele financiare au puterea sa creasca impactul fiecarui euro investit. Utilizarea acestora va aduce o crestere de 26 miliarde de euro in cadrul politicii regionale in urmatorii 3 ani”, a declarat Cretu.

Citeste declaratiile detaliate ale Corinei Cretu pe pagina sa oficiala, aici.
Citeste comunicatul integral al Comisiei Europene aici.

Instrumentele financiare sunt incluse si in Programele Operationale cu fonduri europene care se vor derula in Romania in urmatorii 7 ani. Nu sunt insa detaliate, se precizeaza doar ca “vor fi utilizate” pe anumite Axe si Domenii de interventie.

Deocamdata singura decizie concreta pe care Ministerul Fondurilor Europene a facut-o publica a fost includerea Fondului National de Garantare pentru IMM in schema gestionarii fondurilor UE, pe post de organism intermediar pentru instrumente financiare. Deci, cel mai probabil, vor exista scheme de garantare, gestionate de aceasta institutie.

Foarte probabila este si implicarea in continuare a Fondului European de Investitii pe o serie de instrumente, similare cu Programul JEREMIE care a functionat in perioada 2007-2013, de altfel, singurul model de instrument financiar functional in Romania sub umbrela fondurilor structurale in ultimii 7 ani.

In acest context, Seful diviziei de dezvoltare regionala a Fondului European de Investitii (FEI), Hubert Cottogni, a explicat intr-un interviu pentru EurActiv.ro/HotNews.ro in luna aprilie ce noi instrumente financiare, sub “umbrela” fondurilor structurale europene, propune FEI pentru Romania, in mod similar cu alte tari, cu potential impact economic semnificativ: fonduri de investitii de tip seed fund, pentru finantarea ideilor de afaceri, fonduri de co-investitii, un eco-sistem de investitii prin participare la capital (private equity).