Parcul Stiintific si Tehnologic de la Magurele in dezbatere la intalnirea stakeholderilor proiectului RI2 Integrate

2 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

La Biblioteca Nationala de Fizica de la Magurele, la 2 octombrie 2018, IFIN-HH impreuna cu   MHTC si Consiliul Judetean Ilfov, parteneri in proiectul RI2Integrate –  Embeddedness of high quality research infrastructure in the Danube Region, au organizat o intalnire a stakeholderilor  cu scopul de a le prezenta stadiul actual de dezvoltare al Parcurilor Stiintifice si Tehnologice in Regiunea Dunarii, foaia de parcurs privind crearea uniui parc stiintific si tehnologic, foaie elaborata in cadrul proiectului; precum si stadiul de realizare a Parcului Stiintific Magurele (MSP).

Pe baza informatiilor primite de la partenerii in RI2Integrate au fost colectate si sistematizate informatiile privind initiativele de parcuri stiintifice existente in proximitatea infrastructurilor de cercetare din Austria, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, Romania, Serbia si Slovenia. Informatiile transmise participantilor la intalnire au ilustrat stadiul actual de dezvoltare al Parcurilor stiintifice si tehnologice prin prisma datelor privind caracteristicile principale ale acestor parcuri precum viziunea, misiunea, serviciile oferite, criteriile de acces, principalele rezultate si impactul activitatii lor asupra ecosistemului de afaceri.

Informatiile transmise privitoare la Foaia de parcurs, menita sa constituie un ghid pentru infiintarea unui parc stiintific si tehnologic, au pus in evidenta etapele si activitatile necesare desfasurarii in bune conditiuni a procesului complex de conceptie, planificare si proiectare, infiintare, operare,  conducere, monitorizare si perfectionare continua precum si actiunile principale prevazute in acest scop.

Discutiile, la care au participat 19 persoane, s-au axat in principal pe evidentierea principalelor aspecte ale dezvoltarii actuale a Parcului Stiintific Magurele si a posibilitatii preluarii bunelor practici existente in regiune si in afara acesteia luand in considerare si experienta IASP reflectata in foaia de parcurs.

La incheierea intalnirii s-a stabilit ca viitoarea intalnire a stakeholderilor sa aiba loc in luna noiembrie a.c. la care ar urma sa se discute elementele unui plan de actiune pentru parcurile stiintifice.

Proiect implementat prin programul Transnational Dunarea.

Proiect cofinantat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA).