Parcul Stiintific de la Magurele

8 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 noiembrie, ora 22:51) – Emisiunea “Agenda globală” 

Consiliul Judeţean Ilfov a organizat miercuri 23 noiembrie o conferinţă cu tema “Parcul Ştiinţific de la Măgurele şi Laser Valley”, pentru a promova proiectul în rândul investitorilor.
Autorităţile locale speră că un conglomerat de întreprinderi e care îl va genera laserul ar putea crea în total până la 18.000 de locuri de muncă, atât în domenii ştiinţifice, cât şi auxiliare. a fost de faţă.
Alis Georgescu, reporter: Consiliul Judeţean Ilfov a lansat licitaţia pentru studiul de fezabilitate în ceea ce priveşte construcţia celui mai mare parc ştiinţific situat lângă Laserul de la Măgurele. Acest parc va fi un conglomerat de întreprinderi de înaltă tehnologie în domeniul ştiinţific, care va reuni firme şi experţi din domeniu. Ultimele studii arată că după 5 ani după ce va fi finalizată construcţia vor fi create 12.000 de locuri de muncă în domeniul ştiinţific şi 6.000 în cel auxiliar, iar aici şi-ar putea desfăşura activitatea între 70 şi 90 de companii inovative. Parcul Ştiinţific de la Măgurele va fi pentru domeniul lserelor ceee ce este CERN-ul de la Geneva pentru domeniul particulelor elementare, un deschizător de drumuri unde se vor putea dezvolta tehnologii înalte.

download

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache : Cel mai important este să realizăm acest studiu de fezabilitate, care ne va indica toate elementele pentru a face transferul
de la cercetarea pură la cercetarea aplicată şi dezvoltarea tehnologică în interesul oamenilor. Noi vom crea condiţiile firmelor care vor să dezvolte cercetarea care va avea loc în această locaţie, deci creăm condiţii pentru firme să locheze aici, să se dezvolte, să ţină legătura în permanenţă cu cercetătorii de la institut, şi să creeze plusvaloare pentru viaţa
noastră.
Reporter: Domeniile care vor beneficia de viitorul proiect sunt foarte largi, precum cele care ţin de comunicaţii, electronică, ingineria laserelor, ingineria acceleratoarelor sau cea nucleară. Laserul împreună cu proiectul Măgurele Science Park va poziţiona România în Liga Oamenilor de Ştiinţă de la nivel mondial – a precizat academicianul Victor Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”.

download (1)
Academician Nicolae Victor Zamfir: Primul lucru este că ne situează în altă ligă a cercetării ştiinţifice, deci nu e liga naţională, e liga europeană, liga mondială. Deci, din punct de vedere al prestigiului, intră cercetarea românească într-un anumit club, care e un club select, nu eşti admis uşor, dar odată ce ai dovedit intri. Al doilea scop al acestui proiect este să atragă surse de înaltă tehnologie în jur. Sigur că cei 200 de cercetători sunt locuri nou create, dar aceste 200 în comparaţie cu miile de posturi de locuri de muncă care încă vor fi create de industria din jurul centrului, ăsta va fi beneficiul.

Reporter: Măgurele Science Park cuprinde ca etape înfiinţarea şi autorizarea acestui parc ştiinţific, întocmirea şi depunerea unei iniţiative pentru crearea infrastructurii parcului ştiinţific, precum şi întocmirea şi depunerea unor proiecte în cadrul Programului Operaţional Competitivitate pentru companiile ce vor realiza transferul tehnologic.