Fonduri de cercetare UE pentru combaterea coronavirusului

4 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Pentru a limita pandemia coronavirusului, UE susține eforturile oamenilor de știință de a dezvolta vaccinuri și tratamente eficiente cât mai curând posibil.

UE a inițiat un răspuns coordonat pentru a ajuta la combaterea crizei actuale. Finanțarea proiectelor de cercetare și inovare pentru a găsi un remediu la Covid-19 reprezintă o parte vitală a acestui plan.

Combaterea epidemiei actuale

Comisia Europeană a alocat 47,5 milioane de euro pentru 17 proiecte de cercetare în cadrul programului Orizont 2020, programul-cadru al UE pentru finanțarea cercetării.

Cele 136 de echipe de cercetare din întreaga UE și din afara Uniunii care participă la aceste proiecte lucrează la:

  • ameliorarea pregătirii și a răspunsului la epidemie prin dezvoltarea unor sisteme de monitorizare mai bune pentru prevenirea și controlarea răspândirii virusului
  • teste rapide de diagnostic
  • noi tratamente
  • dezvoltarea de noi vaccinuri.

Echipele de cercetare vor face schimb de informații legate de rezultate pentru a accelera reacția în domeniul sănătății publice.

Comisia Europeană a mai solicitat, până la sfârșitul lunii martie, propuneri de proiecte de cercetare care să se concentreze pe dezvoltarea de tratamente și diagnostice pentru a face față focarelor curente și pentru a crește nivelul de pregătire pentru viitor. Acestea se încadrează în Inițiativa pentru medicamente inovatoare (IMI) - un parteneriat public-privat între UE și industria farmaceutică, ce este la rândul lui finanțat prin programul Orizont 2020. Se estimează că investiția totală va ajunge la 90 de milioane de euro: aproape jumătate provenind din bugetul UE și restul din industrie.
Pe 16 martie, Comisia Europeană a acordat un sprijin financiar în valoare de 80 de milioane de euro companiei CureVac, un dezvoltator inovator de vaccinuri din Germania, pentru a susține activitatea de cercetare pentru vaccinul împotriva coronavirusului.

Programele deja existente

UE are deja în vigoare o serie de mecanisme de cercetare și finanțare de urgență pentru a face față crizelor de sănătate publică, care au fost mobilizate. Acestea includ, printre altele, PREPARE - un proiect care susține disponibilitatea spitalelor din Europa și sporește înțelegerea dinamicii focarului – și Arhiva Europeană a Virusurilor - o colecție virtuală de virusuri care oferă material cercetătorilor pentru a ajuta la diagnosticare.

De asemenea, UE sprijină start-up-urile și IMM-urile în dezvoltarea de inovații care ar putea fi utile în combaterea pandemiei. Printre inițiativele finanțate se numără un proiect pentru unități specializate de izolare (EpiShuttle) și tehnologia de filtrare a aerului pentru eliminarea particulelor virale (m-TAP).

Sursă date Parlamentul UE