Magurele High Tech Cluster

9 years ago  By  admin     No comments
 • MHTC Proiect

  Cod SMIS 49772

  Contract de finantare nr. 1 CLT / 800.010 / 13.05.2014

  Proiectul Magurele High Tech Cluster se implementeaza prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) 2007-2013”- co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională – Axa Prioritară 1 „Un sistem de producţie inovativ şi ecoeficient”

  Domeniul major de intervenţie D1.3 „Dezvoltarea durabilă a antreprenoriatului” Operaţiunea „Sprijin pentru integrarea întreprinderilor în lanțurile de furnizori sau clustere”.

  Valoarea totala a proiectului: 901 200 lei din care asistenta financiara nerambursabila: 892 200 lei.

  Proiectul Magurele High Tech Cluster reprezinta premisa pentru ca oportunitatile create de Proiectul ELI – NP sa nu fie irosite datorita nedezvoltarii suficient de rapid si sustenabil a sectorului privat si a lipsei resurselor pentru pozitionarea cu succes a clusterului, entitatilor componente, a produselor / servicii inovative generate pe pietele internationale.

  Entitatile membre ale clusterului au decis sa se concentreze pentru a valorifica rezultatele cercetarilor stiintifice realizate pe Platforma de Fizica de la Magurele si, in mod special, ale Proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics. Aceasta specializare va permite IMM-urilor inovative membre ale asociatiei sa isi poata gasi o nisa pe piata interna, europeana si internationala. Concentrarea asupra acestui domeniu de activitate va conduce la urmatoarele rezultate sinergetice la nivel local si european:

  • crearea unor aliante durabile intre IMM-uri si entitatile de CDI de pe Platforma de Fizica de la Magure si universitatile asociate;
  • constituirea unui cluster de clustere impreuna cu celelalte doua entitati care dezvolta Proiectul ELI in Cehia si Ungaria;
  • colaborarea cu CERN – Geneva unde functioneaza cel mai mare accelerator de particule din lume; CERN si-a manifestat interesul direct pentru cooperarea cu Magurele HIGH TECH CLUSTER.
 • Obiectivul general

  Cresterea competitivitatii IMM-urilor prin constituirea unui cluster si prin valorificarea oportunitatilor oferite de activitatea de CDI de pe Platforma de Fizica a Orasului Magurele si, in mod special, a potentialului urias generat de proiectul european ELI – NP, in conditiile respectarii principiilor dezvoltarii durabile.

   

  Obiective specifice

  O.S.1. Constituirea, dezvoltarea functionala si consolidarea clusterului pentru asigurarea unui mediu favorabil dezvoltarii durabile a IMM-urilor membre prin cooperarea intre membrii asociatiei si prin sporirea accesului sectorului privat la CDI.

  O.S.2. Construirea unor puternice instrumente de comunicare si marketing (inclusiv IT&C) care sa permita crearea de branduri ale clusterului si promovarea agresiva a produselor / serviciilor inovative concepute ca urmare a oportunitatilor rezultate din exploatarea laserului de mare intensitate ELI – HP, a cercetarilor adiacente si a colaborarii cu administratia publica

  O.S.3. Implicarea clusterului si a IMM-urilor inovative in proiecte europene pentru asigurara multiplicarii surselor de finantare a activitatilor proprii si conectarea clusterului Magurele High Tech Cluster cu alte retele europene si pentru buna pozitionarea a IMM-urilor romanesti la nivel continentat si global precum si pentru cresterea eficientei energetice prin intermediul diversificarii surselor regenerabile de energie.

   

  Obiectivul general si obiectivele specifice se incadreaza in obiectivele Programului si ale Axei 1. Astfel, obiectivul general al proiectului adapteaza la cerintele clusterului obiectivul general al POS CCE privind cresterea competitivitatii IMM-urilor romanesti din cluster. In plus, obiectivul general al proiectului particularizeaza modalitatile prin care se va ajunge la cresterea competitivitatii IMM-uri: utilizarea potentialului stiintific, tehnologic si de marketing pe care il ofera Proiectul European ELI – NP.

  In acelasi timp, obiectivul general al proiectulului sustine atingerea obiectivului general al Operatiunii 1.3.3.: “incurajarea dezvoltarii clusterelor si a lanturilor de valoare emergente si innovative, mai ales prin sprijinirea integrarii intreprinderilor, in special a IMM-urilor in aceste structuri de afaceri, cu scopul de a-si imbunatati competitivitatea pe plan national si international”.

   

  Obiectivele specifice ale proiectului tin seama de asteptarile Programului din partea aplicantilor, asteptari evidentiate de obiectivele specifice. Astfel:

  • Proiectul va contribui la dezvoltarea durabila a sectorului productiv prin conectarea IMM-urilor din cluster la o sursa activa de idei inovatoare in domeniul laserilor care ofera posibilitati nelimitate de realizare de produse / servicii inovatoare care nu polueaza si care vor avea un mare avans tehnologic pe piata fata de alte companii.
  • Clusterul care se infiinteaza va oferi un mediu favorabil de dezvoltare durabila a IMM-urilor prin complexitatea entitatilor asociate si prin modul de operare. Clusterul emergent pe care il va infiinta si dezvolta prezentul proiect are toate caracteristicile unui cluster functional si cu sanse de succes pe piata deoarece grupeaza IMM-uri in jurul unei entitati de mari dimensiuni (IFIN HH) care are atat valente de business (este un important furnizor de produse / servicii pentru Centrala Nucleara de la Cernavoda) cat si valente in domeniul CDI. In plus, IFIN HH si ulterior ELI – NP are si resursele materiale necesare pentru a asigura, in prima faza post – finantare POS CCE, stabilitatea financiara pentru intregul grup.
  • IMM-urile membre ale clusterului sunt inovative, au activitate de cercetare, dar isi pot dezvolta aceasta dimensiune in colaborarea care se va initia cu institutele de cercetare si institutiile universitare partenere. Aceasta colaborare se va dovedi benefica si pentru entitatile de CDI ca urmare a solicitarilor tot mai mari care vor aparea de la IMM-uri pentru a creste competitivitatea produselor / serviciilor pe care le vor scoate pe piata. IMM-urile din cluster vor accede pe piete competitive, ca atare vor avea nevoie de un flux permanent de tehnologii avansate, de solutii inovative pentru a rezista competitiei. Probabil aceste IMM-uri vor evolua pe unele dintre cele mai competitive piete ale lumii dintre toate IMM-urile romanesti. Rezultatele cercetarilor de la Proiectul ELI – NP vor fi unice in lume. Nu toate vor fi rezultate ale cercetarii stiintifice romanesti. Nu toate rezultatele cercetarilor vor intra in zona experimentala si, mai ales, industriala intr-un timp foarte scurt. Dar expunerea IMM-urilor la fluxul de cunoastere generat de ELI – NP reprezinta un avantaj competitive substantial pentru aceste firme romanesti.
  • Proiectul va valorifica potentialul tehnologiei informatiei si comunicatiilor prin adaptarea si dezvoltarea unei platforme de comunicare specializata deja in domeniul inovarii. Aceasta va reprezenta interfata clusterului care va permite atat intercomunicarea intre membrii asociatiei cat si promovarea agresiva a produselor / serviciilor, brand-urilor pe multiple piete. Un aspect important asupra caruia proiectul se va concentra il reprezinta dialogul cu societatea si industria carora li se vor prezenta avantajele directe care pot rezulta din investitia imensa facuta in Proiectul ELI – NP, modul in care CDI valorificata de catre IMM-uri romanesti conduce la imbunatatirea conditiilor de viata din tara noastra.
  • Clusterul Magurele High Tech Cluster va integra administratiile publice locale si centrale in efortul de valorificare a rezultatelor CDI. IMM-urile vor putea oferi produse / servicii inovative competitive tehnologic si ca pret pentru ca strategiile de dezvoltare ale administratiilor publice sa se materializeze in solultii romanesti inovative.
 • Indicatori.

Categories —

About admin

MORE+

MBM Software