Laserul de la Magurele atrage vizitatori si la Astana

3 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Ieri la EXPO 2017 a fost Ziua Romaniei. La manifestari au participat pe langa membrii delegatiei IFIN HH si Excelenta sa domnul Teodor Melescanu – Ministrul afacerilor externe al RomanieiIata un fragment din corespondenta transmisa de Andrea Marin la Radio Romania Actualitati:

“Proiectul celui mai puternic laser din lume atrage în ultimul timp din ce în ce mai mulți vizitatori la pavilionul românesc… Vin cuceriți de spectacolul luminii promis și cer informații despre domeniile în care va fi folosit, ce rezultate se vor putea obține cu el sau cum va funcționa. La rândul lor, cercetătorii de la Măgurele au venit în Astana să atrage oameni de afaceri și de știință, deopotrivă, care să lucreze la proiect, întrucât au mare nevoie – spune directorul juridic și de resurse umane, Raluca Stoicea.

Pentru că cercetarea nu se poate face într-un glob închis… Ea presupune deschidere către lume și are nevoie la rândul ei ca lumea să se deschidă în fața sa – explică academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei.
Dar participarea țării noastre la Expo Astana înseamnă mult mai mult … Expunerea în fața celorlalte poate atrage după sine noi și noi înțelegeri, contracte, un nivel de trai mai bun – sintetieaza comisarul pentru secțiunea românia de la ExpoAstana.

Și nu este tot! Relațiile bilaterale dintre două țări permit României să deschidă porți… sau să negocieze ceea ce ambasadorul româniei la Astana numește ”scurtarea distanței”…
Și mai mult decât atât…. Ceea ce apare la orizont ca un simplu eveniment cultural și favorabil protejării planetei, se dovedește și o sursă de strategii politice cu potențial salutar – de restabilire a păcii în Siria… apreciază ministrul de externe Theodor Meleșcanu.”