La Gradistea, Calarasi mediul se supravegheaza cu drone

8 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments
In Comuna Gradistea, Satul Rasa, Judetul Calarasi a fost lansata o premiera europeana: infiintarea primei scoli de pilotaj de drone pentru elevi. De asemenea, Comuna Gradistea este prima localitate din Romania care previne deversarea de substante poluante in lacurile din zona prin supraveghere cu drone.
Proiectul este initiat de Fundatia pentru Democratie, Cultura si Libertate in colaborare cu Primaria Gradistea, Calarasi si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si  este finantat de Programul Operational Pescuit cu un buget de 200.000 euro. La acest proiect si-au manifestat dorinta sa participe alte 15 comune membre ale Asociatiei Comunelor din Judetul Calarasi.
Se urmareste cresterea numarului locurilor de munca din domeniul piscicol si al serviciilor turistice. Au aparut déjà solicitari din partea administratiilor publice locale pentru aplicatii pe baza unor tehnologii avansate deoarece acest proiect este realizat de entitati membre ale Clusterului de la Magurele acolo unde se dezvolta cel mai puternic laser din lume.
Un alt proiect inovativ care urmeaza sa fie lansat in curand de membrii ai Clusterului de la Magurele tot in Satul Rasa, Comuna Gradistea este Proiectul Ambulatoriul Extins care va asigura asistenta medicala gratuita pescarilor din Judetul Calarasi si familiilor lor in colaborare cu Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti. Cetatenii romani din mediul rural vor putea simti, astfel, in mod direct, utilitatea fondurilor europene pentru bunastarea lor si dezvoltarea comunitatilor in care traiesc.