Juvenes Translatores 2015: Start la inscrieri!

8 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

In perioada 1 septembrie – 20 octombrie, liceele isi pot inscrie elevii la concursul anual al Uniunii Europene pentru tinerii traducatori, cunoscut sub numele de Juvenes Translatores, la adresa de internet ec.europa.eu/translatores. Formularul online este disponibil in toate limbile oficiale ale UE.

Concursul, aflat la a 9-a editie, va avea loc in data de 26 noiembrie 2015, simultan in toate liceele selectate prin tragere la sorti. Editia 2015 este deschisa elevilor nascuti in 1998, indiferent de nationalitate, si participarii a peste 751 de licee. Elevii (fiecare scoala poate inscrie intre 2 si 5 elevi) vor traduce un text de o pagina in functie de alegerea exprimata pentru oricare dintre cele 552 combinatii posibile intre cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Textele traduse de elevi vor fi notate de traducatori din cadrul Comisiei Europene, care vor selecta cate un castigator pentru fiecare tara. In aprilie 2016, toti castigatorii vor fi invitati la Bruxelles pentru decernarea premiilor.

Context

Concursul Juvenes Translatores este organizat in fiecare an de catre Directia Generala Traduceri din cadrul Comisiei Europene, incepand cu 2007. Scopul sau este de a promova studiul limbilor straine in scoli si de a le oferi tinerilor elevi posibilitatea sa vada cum este sa fii traducator. In urma participarii la acest concurs, unii concurenti au decis sa se indrepte catre o facultate de profil si sa devina traducatori.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania