Institutul Astronomic al Academiei Romane
Institutul Astronomic al Academiei Romane are o vechime de 107 ani (fondat in aprilie 1908) fiind singurul institut din Romania cu profil integral astronomic.
Misiunea Institutului Astronomic (IAAR): realizarea de cercetări ştiinţifice – observationale si de modelare teoretica – fundamentale şi avansate, precum şi activităţi conexe (difuzarea rezultatelor cercetărilor efectuate, prin publicaţii, consultanţă, sesiuni ştiinţifice etc) în domeniul astronomiei (astronomie fundamentala, astrofizica si cosmologie). Activitatea se desfasoara in cele trei Observatoare ale IAAR din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, precum si in statiile de observatie Feleacu si Berthelot.
Direcţiile principale de cercetare ale Institutului: fizica solară si a heliosferei, astrofizica corpurilor din Sistemul Solar, astrofizica stelară si exoplanete, astronomie extragalactică si cosmologie, mecanica cerească si astrometrie, istoria, educatia si populariazarea astronomiei
Produse si servicii
Cercetările IAAR cuprind: observatii astronomice, modelari fizico-matematice numerice şi analitice de tip HPC in domeniu.
Activitatea Institutului: In perioada 2012-2015, Observatoarele Institutului au participat la realizarea a trei programe bugetare de cercetare (totalizând 6 proiecte) precum şi a 7 contracte extrabugetare de cercetare, internationale (ESA, FP7) si interne (UEFISCDI, ANCSI, ROSA/STAR).
Cercetari observationale: In perioada 2012-2015 acestea au vizat, in primul rand, folosirea integrala a bazei materiale si IT/HPC deja existente (telescoape, lunete). De asemenea, incepand cu anul 2012, s-au efectuat observatii astronomice directe din Bucuresti, printr-un sistem propriu de remote control, la telescopul de 3m NASA/IRTF/Hawaii/US si telescopul de 2.5m ESO/ING/La Palma/Canare. In paralel, in vederea cresterii calitatii stiintifice a cercetarilor proprii a fost accesata intensiv si baza observationala internationala de mare apertura: telescoape de la sol din clasa 2-8m, radiotelescoape, instrumentatie in IR, UV, X, Gamma, corpusculara, precum si telescoape spatiale,
Modelari teoretice:In perioada 2012-2015, acestea au vizat aplicatii proprii de tip HPC stiintific in astronomie – in domeniile MHD, HD, N-body+SPH, Mecanica Cereasca, folosind sistemul propriu HPC de tip SGI supercomputing.
Cercetari de astroclimat: In perioada 2013-2015au fost studiate 2 locatii (Berthelot/500m, si Malita/Fagaras/2200m).
Institutul Astronomic editează două publicaţii care apar în Editura Academiei Române:
1. “Romanian Astronomical Journal” (RoAJ) – cu o aparitie bianuală, din 1991,
2. “Anuarul Astronomic” – cu o apariţie anuală, din 1949.
RoAJ este indexat in SAO/NASA Astrophysics Data System (adsabs.harvard.edu).
Persoana de contact: Dr. Marian Doru Suran
Adresa: Str. Cutitul de Argint, 5, RO – 040557, Bucuresti,
Telefon: 021 335 68 92
Fax: 021 337 33 89
Email: suran@aira.astro.ro
Website: www.astro.ro