Inovarea în UE: România – inovator modest, alături de Bulgaria. Suedia, Danemarca și Finlanda conduc în clasament

Performanțele în materie de inovare din UE de anul trecut au continuat să crească în pofida progreselor relativ inegale observate în Europa. Aceasta este una dintre principalele constatări ale celui mai recent tablou de bord privind inovarea, publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană. În ansamblu, performanțele în materie de inovare s-au îmbunătățit în 15 țări, deși există diferențe mari între aceste state membre. Suedia rămâne lider în materie de inovare, în timp ce Lituania, Malta, Țările de Jos, Austria și Regatul Unit sunt inovatorii cu cea mai rapidă creștere. Într-o perspectivă globală, UE este pe cale de a recupera decalajele față de Canada și SUA, dar Coreea de Sud și Japonia se mențin în frunte. În rândul competitorilor la nivel internațional, China prezintă progresele cele mai rapide.
Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: „Industria din UE continuă să inoveze, dar suntem încă în urma liderilor mondiali în materie de inovare. Într-o perioadă de globalizare și de evoluții tehnologice rapide, inovările rămân esențiale pentru prosperitatea economiei europene în ansamblu și pentru cea a cetățenilor noștri. Inițiativa Comisiei privind întreprinderile nou-înființate și extinderea acestora și Noua agendă pentru competențe vor urmări să îmbunătățească în continuare un ecosistem favorabil inovării.”
Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Tabloul de bord arată că mai sunt încă multe de făcut pentru a îmbunătăți performanțele în materie de cercetare și inovare. Din acest motiv, suntem în curs de consolidare a sprijinului acordat inovatorilor revoluționari prin intermediul Consiliului european al inovării, o inițiativă-pilot pusă în aplicare în temeiul programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020 al UE.”
Tabloul de bord european privind inovarea 2017 – clasamentul pe țări
Axa Y: performanțele în materie de inovare în 2016 (coloanele colorate), 2015 (liniuțele orizontale) și 2010 (coloanele de culoare gri) în raport cu media UE în 2010 – agregate din 27 de indicatori
Axa X: țările din UE
Mai multe informatii aici.