Guvernul a aprobat un nou imprumut pentru plata beneficiarilor de fonduri europene

6 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta din 14 ianuarie a.c., un nou imprumut de la Trezoreria Statului, din venituri din privatizare, pentru a pune la dispozitia Autoritatilor de Management pentru programele operationale sumele necesare achitarii cererilor de rambursare si cererilor de plata depuse de beneficiari.

„Imprumutul aprobat astazi, cu o valoare de 1,42 miliarde de lei, reprezinta un real sprijin pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, deoarece Autoritatile de Management pentru programele operationale vor avea resursele necesare pentru decontarea cheltuielilor facute de beneficiari. Aceste sume, care vor fi achitate beneficiarilor, vor fi rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana dupa ce vor fi transmise documentele necesare. Actualul Guvern a sprijinit constant implementarea proiectelor europene prin aprobarea sumelor necesare pentru plata beneficiarilor. In anii 2013 si 2014, actualul Guvern a aprobat imprumuturi cu o valoare totala de aproximativ 15,5 miliarde de lei pentru plata cheltuielilor efectuate in cadrul proiectelor implementate din fonduri structurale si de coeziune.  Datorita acestei sustineri constante a implementarii proiectelor, rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la aproximativ 52% la sfarsitul anului 2014”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Din noul imprumut vor fi efectuate plati catre beneficiarii a trei programe: Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) si Programul Operational Regional (POR).

Pentru platile catre beneficiarii POSDRU a fost alocata o suma de 560 milioane de lei. In acelasi timp, a fost alocata o suma de 460 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor efectuate de beneficiarii POSCCE si o suma de 400 milioane de lei pentru plata beneficiarilor POR.

Sursa: www.fonduri-structurale.ro