Cooperarea transfrontalieră româno-bulgară în prim-planul activităţilor Consiliului Judeţean Giurgiu

5 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments
Importanţa continuării relaţiilor transfrontaliere, prin atragerea de fonduri europene şi realizarea de investiţii comune, a fost principalul obiectiv al întâlnirii bilaterale desfăşurate la începutul lunii iulie a.c. la Giurgiu, între Consiliul judeţean Giurgiu şi o delegaţie bulgară condusă de prefectul Districtului Ruse. Cooperarea dintre Giurgiu şi Ruse a demarat cu mulţi ani în urmă şi s-a intensificat  după aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană.
Cu prilejul întâlnirii, a fost adoptată o poziţie comună a celor doua structuri administrative, în calitate de membre ale Comitetului comun de selecţie al programului Interreg V A 2014-2020, pentru susţinerea proiectelor comune. În cadrul Programului Interreg V A România-Bulgaria 2014-2020, consiliul judeţean Giurgiu a pregătit şi depus, împreună cu partenerii săi din districtul bulgar Ruse, nouă proiecte privind infrastructura rutieră, turismul, situaţiile de urgenţă, eficienţa în administraţie în valoare totală de aproximativ 55 de milioane €. Totodată, prefectul de Ruse a prezentat o idee de proiect care vizează realizarea unei autostrăzi între Ruse şi Veliko Târnovo, pentru acest lucru impunându-se construirea unui al doilea pod Ruse-Giurgiu, implicarea consiliului judeţean Giurgiu şi a altor instituţii româneşti de resort fiind deosebit de necesară. De asemenea, se doreşte participarea celor două instituţii, alături de autorităţile de la nivel central relevante, pentru depunerea în comun a unui proiect strategic de extindere a serviciului unic al apelurilor de urgență de model european 112, în Ruse, precum şi analiza cadrului de implementare a acestui proiect.
Întâlnirea a reprezentant un bun prilej de discuţii referitor la două colaborări iniţiate în trecut, dar care continuă să funcţioneze foarte bine, respectiv Asociaţia Euroregiunea Danubius (înfiinţată în 2002) şi grupul de lucru comun al reprezentanţilor agriculturii din judeţul Giurgiu şi Districtul Ruse (GLAC, înfiinţat în 2010).
Regiunea Ruse este una din cele 28 de regiuni din Bulgaria. Este compusă din opt municipalităţi – Ruse, Byala. Ivanovo, Tenovo, Borovo, Slivi Pole, Dve Mogili şi Vetovo. Centrul administrativ al regiunii este oraşul Ruse, oraş cu o populaţie de 162.131 persoane.
Graniţa nordică a regiunii este şi graniţa de stat cu România şi se întinde de-a lungul râului Dunărea.
Contact:
Madalina Trandafir (madalina.trandafir@uncjr.org)