Conferinţa „European Cluster 2014”

9 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Comisia Europeană a organizat conferința „European Cluster 2014” cu tema Stimularea creșterii IMM-urilor, renașterii industriale și a schimbărilor structurale regionale prin intermediul politicilor de cluster moderne și susținere, eveniment deosebit de important pentru comunitatea europeana a IMM-rilor. La runiune au participat reprezentanți ai clusterelor ai Comisiei Europene ai statelor membre UE și membri ai administrațiilor naționale.

Din România,au participat reprezentații a două clustere, respectiv ARIES Transilvania – iTechSylvania Cluster și Cluj IT Cluster și ai Agenției de Dezvoltare Regională Vest, în contextul în care conferința a reunit peste 300 de participanți. La lucrări a participat și expertul de dosar din cadrul Reprezentanței Permanente.

In cadrul conferinței s-a adoptat o Declaratie care sunt evidențiate aspecte privind politica europeană pentru clustere, dezvoltarea ulterioara a politicii de clustere, clusterele si industriile emergente, internaționalizarea clusterelor și excelenta în clustere.

În cadrul conferinței a fost anunțată organizarea Conferinței ”Renașterea industriilor emergente – Un nou motor de creștere”, de către Regiunea Lombardia în colaborare cu Comisia Europeană, în perioada 13-14 Noiembrie a.c. la Milano, Italia.

În cadrul sesiunilor paralele de lucru s-au analizat diferite teme privind politica europeană în domeniul clusterelor și au fost adoptate o serie de concluzii. Conferința a reprezentat un moment de reflecție și a stimulat luarea măsurilor in viitor de către Comisia Europeană la nivelul politicii în domeniu și de către organizațiile de clustere la nivel operațional.