Comunicat de presa – Cu privire la incendiul din zona de excluderea Centralei nuclearoelectrice de la Cernobil -CNE Cernobil Ca urmare a aparitiei in presa a unor informatii cu privire la incendiul din zona de excluedere a CNE Cernobil si a ingrijorarilor din mass-media cu privire la potentialele pericole radiologice, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) face urmatoarele precizari: • CNCAN monitorizeaza in permanenta activitatile nucleare de pe teritoriul Romaniei dar in acelasi timp si orice eveniment intamplat in afara granitelor Romaniei care poate reprezentat o potentiala crestere a radioactivitatii mediului. • Monitorizarea radioactivitatii mediului se realizeaza in permanenta pe teritoriul Romaniei prin Reteaua Nationala de Supraveghere a Radioactivitatii Mediului (RNSRM) gestionata de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, iar rezultatele monitorizarii se comunica zilnic la CNCAN. • Potrivit informaţiilor si datelor oferite de catre autoritatile oficiale din Ucraina un incendiu a aparut in zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobil in data de 4 aprilie 2020, incendiul ce s-a extins pe aproximativ 35 hectare. Imediat, autoritatile ucrainiene au intensificat monitorizarea radioactivtatii in zona de excludere a CNE Cernobil si in zonele unde populatia a fost stramutata ca urmare a accidentului din aprilie 1986. • In zona incendiului autoritatile ucrainene au instalat trei puncte de monitorizare radiologica care face parte dintr un Sistem automatizat de monitorizare a radiațiilor (ARMS). Datele ARMS sunt disponibile in timp real la urmatoarea adresa: http://www.srp.ecocentre.kiev.ua/MEDO-PS/index.php?lang=UKR. • Masurarile echivalente ale ratei dozei in domeniile ARMS din zona nu s-au modificat in mod semnificativ, valorile curente fluctuand in intervalul normal

1 month ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Ca urmare a aparitiei in presa a unor informatii cu privire la incendiul din zona de excludere a CNE Cernobil si a ingrijorarilor din mass-media cu privire la potentialele pericole radiologice, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) face urmatoarele precizari:

• CNCAN monitorizeaza in permanenta activitatile nucleare de pe teritoriul Romaniei dar in acelasi timp si orice eveniment intamplat in afara granitelor Romaniei care poate reprezenta o potentiala crestere a radioactivitatii mediului.
  • Masurarile echivalente ale ratei dozei in domeniile ARMS din zona nu s-au modificat in mod semnificativ, valorile curente fluctuand in intervalul normal.
  • • Nu sunt depasite nivelurile de control pentru echivalentul ratei dozei gamma. Conform rezultatelor furnizate de Observatorul Geofizic Central, in intervalul 6-7 aprilie 2020, concentratia in aer a isotopului de Cs-137 la Kiev nu a depasit 1,1×10-4 mBq / m3 valoare care se situeazaă in intervalul normal (conform Normelor ucrainene de securitate a radiatiilor, NRBU-97, PCinhal = 800 mBq / m3).
  • Conform masuratorilor efectuate de sistemul automatizat de monitorizare a radiatiilor de la Rivne NPP, de la 00:00 la 3 aprilie 2020 pana la 15:00 la 7 aprilie 2020, echivalentul ratei dozei a fost la nivelul de 0,09 μSv / h, care este fondul normal de radiatii.
  • Practic datele oficiale furnizate de autoritatile din Ucraina infirma informatiile aparute in presa despre cresterea radioactivitatii in zona.
  • Informatii oficiale ale autoritatilor din Ucraina pot fi gasite de cei interesati la:

https://www.dsns.gov.ua, http://www.snrc.gov.ua/nuclear/uk/index, http://www.srp.ecocentre.kiev.ua/MEDO-PS/index.php?lang=UKR

Coreland aceste informatii cu masuratorile realizate in Romania in perioada 4-13 aprilie 2020 (prin reteaua nationala RNSRM), confirmam ca nu s-a produs o modificare a radioactivitatii mediului pe teritoriul Romaniei, astfel ca nu exista o baza reala pentru motiv de ingrijorare pentru cetatenii de pe teritoriul Romaniei.

Alaturi de celelalte institutii ale statului cu atributii si responsabilitati in domeniu, CNCAN urmareste si acorda in continuare o atentie maxima evenimentului si va informa corect opinia publica si autoritatile privind eventualele modificari ale nivelului radioactivitatii pe teritoriul Romaniei.

Biroul de presa al CNCAN
14.04.2020