Centrul Național de Medicină Nucleară – Propunere proiect

5 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Centrul Național de Medicină Nucleară reprezintă o inițiativă ambițioasă și perfect fezabilă de realizare a unui proiect amplu care valorifică atât rezultatele cercetării avansate de excepție ale IFIN-HH ELI-NP în fizica nucleară, cât și potentialul deosebit al resurselor umane din sistemul de sănătate românesc.

Conceptual, proiectul reunește, într-o singură platformă de colaborare, activitățile desfășurate de către institute de cercetare și de învățământ superior, cu activitatea personalului medical specializat în domeniul oncologic, medicină nucleară și radioterapie, având ca nucleu IFIN-HH-ELI NP Măgurele.

Invitația de participare este adresată, încă din aceasta etapă de initiere, tuturor potențialilor actori și părților interesate: autorități publice centrale și locale, instituții de învățământ superior, sectorul privat, dezvoltatori, fonduri de investiții și instituții financiare.

Proiectul are în vedere realizarea a trei module operaționale integrate funcțional:  o unitate de diagnostic și tratament în oncologie, un institut de cercetare medicală și o bază de învățământ superior pentru specializarea unor medici, asistenți medicali, farmaciști, chimiști și fizicieni, precum și dezvoltarea unor module suport: unitate de cazare în regim hotelier pentru pacienți aflați în tratament de durată, aparținători și personal medical. De asemenea,  sunt prevăzute și facilități de recuperare și relaxare și spații comerciale.

În contextul regional al României, caracteristicile de competivitate față de alte proiecte de același tip din Europa sunt date atât de echipamentele deja existente și de rezultatele cercetărilor avansate actuale și viitoare ale IFIN-HH-ELI–NP, în utilizarea radiotrasorilor pentru diagnostic și tratament, cât și de facilitatea implementării unor noi metode de radioterapie de vârf.

Costurile proiectului pentru modulele operaționale se estimeaază la 90-110 mil. Euro, iar pentru modulele suport  între 20-30 mil. Euro.

Într-o lume în care afecțiunile oncologice au o pondere extrem de ridicată, realizarea Centrului Național de Medicină Nucleară reprezintă un vector important pentru îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților din România și din străinătate.

Va puteti inscrie la Conferinta care va avea loc la sediul ELI -NP din Magurele pe 4 si 5 Septembrie a.c.  dand click aici.