CE si FEI lanseaza o noua schema de garantii: Stimularea IMM-urilor din sectoarele culturale si creative

4 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Comisia Europeana (CE) si Fondul European de Investitii (FEI) au lansat o garantie in valoare de 121 de milioane € pentru a sprijini IMM-urile din sectoarele culturale si creativeprin intermediul institutiilor financiare. Se asteapta ca aceasta schema sa genereze in urmatorii sase ani imprumuturi bancare in valoare de peste 600 de milioane €.

Gratie initiativei de astazi, FEI va putea oferi gratuit garantii si contragarantii anumitor intermediari financiari, astfel incat acestia sa poata furniza mai multe credite antreprenorilor din mediile culturale si creative. Bancile comerciale si de retail, bancile de promovare si alti intermediari financiari care vor beneficia de garantia in valoare de 121 de milioane € vor sprijini peste zece mii de IMM-uri dintr-o gama larga de sectoare, cum ar fi sectorul audiovizual (inclusiv filme, televiziune, filme de animatie, jocuri video si multimedia), festivaluri, muzica, literatura, arhitectura, arhive, biblioteci si muzee, artizanatul artistic, patrimoniul cultural, design, arta spectacolului, editare, radio si artele vizuale.

Instrumentul financiar, creat in cadrul programului Europa creativa, care este programul principal al UE pentru sectoarele culturale si creative, va fi gestionat de Fondul european de investitii in numele Comisiei Europene. IMM-urile europene ar trebui sa beneficieze de schema deja de la sfarsitul acestui an.

Günther H. Oettinger, comisarul pentru economie digitala si societate digitala, a salutat initiativa lansata astazi: „Ideile si companiile creative au nevoie sa experimenteze si sa isi asume riscuri pentru a prospera, in beneficiul societatii si al economiei noastre. Dorim sa le sprijinim sa obtina imprumuturi bancare care, in mod obisnuit, nu le-ar fi fost acordate.”

Citeste mai multe aici.