Au fost lansate primele 2 apeluri de proiecte pe POR 2014-2020!

4 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, a lansat astazi, 15 martie 2016, primele doua apeluri de proiecte, pentru prioritatile de investitii 6.1 si 3.1.A:

  • 6.1 sustine investitiile in modernizarea retelei de drumuri judetene care asigura conectivitatea, directa sau indirecta, cu reteaua TEN-T, constructia/ modernizarea variantelor ocolitoare cu statut de drum judetean aflate pe traseul drumului judetean respectiv, precum si investitii destinate sigurantei rutiere (Descarca Ghidul Solicitantului)
  • 3.1.A vizeaza cresterea eficientei energetice in cladirile rezidentiale, indeosebi a celor care inregistreaza consumuri energetice mari (Descarca Ghidul Solicitantului)

„Toata lumea asteapta de mult aceste ghiduri, erau gata, dar in administratie avem nevoie de timp ca sa inlaturam orice posibile greseli; procesul de consultare publica pentru ghidurile beneficiarilor a durat destul de mult; in plus, am asteptat programul MySMIS, care va fi gata doar zilele acestea.
Cele doua axe pe care le deschidem acum sprijina dezvoltarea locala, care duce lipsa de resurse; ele se adreseaza autoritatilor publice locale, care au nevoie de tot mai mult sprijin si atentie din partea noastra. Ghidurile sunt acum mult mai lizibile, documentele care trebuie depuse sunt mai putine, perioada de evaluare si selectie va fi, speram, mai scurta si incercam sa avem un singur tip de contract standard pentru toate prioritatile. Rugam beneficiarii sa ne semnaleze orice urma de coruptie sau manifestarile unor simpatii politice.

In noul exercitiu financiar vrem sa punctam si inteligenta proiectelor, elementele care tin de durabilitatea lor: asigurarea egalitatii de sanse, adaptarea la schimbarile climatice si respectarea principiilor dezvoltarii durabile. De asemenea, vom incerca sa intelegem mai bine care sunt nevoile de dezvoltare si sa proiectam mai bine investitiile, aducand laolalta proiectele europene, proiectele de dezvoltare locala si investitiile private.

Un alt element de noutate sunt punctajele suplimentare pentru proiectele care creeaza o retea, proiectele aflate intr-un stadiu avansat, cele care deservesc o parte importanta de populatie si cele care au un impact strategic”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dincu in conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii.

“Pentru drumurile judetene, Ghidul beneficiarului este corelat cu Strategiile Regionale de Dezvoltare iar drumurile trebuie sa faca legatura cu Reteaua trans-europeana de transport (TEN-T)”, a precizat Sorin Maxim, secretar de stat in MDRAP. “Lucrarile de modernizare, pe care le finantam acum, sunt mai complexe decat cele de reabilitare – presupun crearea de trotuare, piste de biciclete si refugii in localitati. La fel, pentru blocurile de locuinte finantam, pe langa anvelopare, si lucrari de instalatii, repararea acoperisului, a liftului, de reabilitare si iluminat interior. Finantarea se va acorda pe principiul <<primul venit, primul servit>>, iar beneficiarii sunt autoritatile locale in parteneriat cu asociatiile de proprietari. Exista solutii de a reduce partea de cofinantare iar daca autoritatile au resurse, pot esalona plata cofinantarii pe o perioada de pana la 5 ani. Sunt eligibile blocurile de locuinte construite intre 1950 si 1990 iar proiectele trebuie sa urmareasca reducerea consumului de agent termic si, in final, a poluarii urbane.

Citeste mai multe aici