AFPICE – a organizat o vizită în R.S.Vietnam și Regatul Cambodgiei

1 year ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Pornind de la interesul companiilor romanești pentru dezvoltarea relațiilor comerciale cu țări ale spațiului non-UE, în special cu tarile din Sud-Estul Asiei, în perioada 14 – 23 ianuarie 2020, Asociația pentru Promovarea Comerțului Internațional și a Economiei China – Romania (AFPICE) în colaborare cu Consulatul Onorific al Cambodgiei în România a organizat  o vizită în R.S.Vietnam și Regatul Cambodgiei.

Din delegația condusă de Mihai Andrițoiu, președinte AFPICE și Consul Onorific al Cambodgiei în România, au făcut parte reprezentanti ai companiilor românești din sectorul alimentar, petrol și gaze, forță de muncă, sănătate, precum și reprezentanți ai mediului academic și cultural.

Programul întâlnirilor din Vietnam a inclus primirea la Ministrul adjunct al Industriei și Comerțului, E.S. domnul Hoang Quoc Vuong, primirea la Ambasada României la Hanoi, de către șeful misiunii diplomatice, E.S. domnul Ambasador Emil Ghițulescu, însoțit de reprezentantul economic al BPCE și șeful secției consulare, masa rotundă organizată la sediul Vietrade (Agenția vietnameză de Promovare a Comerțului), întâlniri cu conducerea executivă a  Petrovietnam.

În cadrul întâlnirii de la Ambasadă, domnul  Ambasador Emil Ghitulescu a prezentat oportunitățile oferite de piața vietnameză, nivelul schimburilor comerciale precum și importanța vizitelor la nivel înalt și ministerial din ultimii ani, a semnarii EVFTA și IPA, dar si a Comisiei Mixte de Cooperare Economică.

La sediul Vietrade, a fost organizată  o masă rotundă, partea vietnameză fiind reprezentată de directorul adjunct al Vietrade, reprezentantul Vinexad- organizatorul Vietnam Expo 2020, și  reprezentanți ai companiilor vietnameze din diverse sectoare de activitate. La finalul reuniunii președintele AFPICE a acordat un interviu  Vietnam Business News, publicat în limba vietnameză.

Primirea delegației de către E.S. domnul Hoang Quoc Vuong, Ministrul Adjunct al Industriei și Comerțului, a avut loc la finalul vizitei la Hanoi, desfășurându-se în prezența directorului general adjunct al Departamentului America și Europa din cadrul MOIT, al directorului adjunct al Vietrade, al șefului misiunii diplomatice de la Hanoi și reprezentantului economic al BPCE. Tema principală a discuțiilor a reprezentat-o organizarea Vietnam Expo 2020, stadiu și facilități oferite de partea vietnameză companiilor românești și României, în calitate de țară Invitat de Onoare. Au fost, de asemenea,  trecute în revistă rezultatele întâlnirilor anterioare ale delegației.

Organizarea actiunilor din Vietnam s-a realizat cu sprijinul  Biroului de Promovare Comercial Economică din cadrul Ambasadei României la Hanoi, reprezentantul economic însoțind delegația română pe tot parcursul întâlnirilor de la Hanoi.

După capitala vietnameză, delegatia română s-a deplasat la Ho Chi Minh ( fostul Saigon) și ulterior în Regatul Cambodgiei.

La Phnom Penh, Consulul Onorific al Cambodgiei în România, însoțit de o parte a delegației române,  a fost primit de  E.S. domnul Ouch Borith, Ministru atasat pe lângă Prim-Ministrul Regatului Cambodgiei. S-au discutat posibilele cooperari in domeniul invatamantului universitar si al celui de specialitate, dar și cooperări în sectorul medical. Domnul Andrițoiu a adresat Ministrului cambodgian, invitatia de a vizita Pavilionul României din cadrul Vietnam Expo  2020.

AFPICE apreciază că Vietnamul și Cambodgia sunt două țări care oferă multiple oportunități companiilor românești care pot concura la dezvoltarea relațiilor comerciale, investiționale și a colaborărilor în diverse sectoare. De asemenea, participarea României la Vietnam Expo 2020, reprezintă  din punctul de vedere al AFPICE, o excelentă oportunitate de punere in valoare a ofertei romanesti și de vizibilitate a companiilor participante.