UPDATE Ce este și cui va folosi Inițiativa pentru IMM care poate infuza 400 milioane euro în România

9 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Guvernul a decis recent să aplice facilitatea europeană numită „Inițiativa pentru IMM” după discuții care au durat aproape jumătate de an. Subiectul a fost discutat marți, 7 iulie de Comisarul european Corina Crețu și Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici.

Pe scurt, mecanismele pe care le propune duc la credite acordate în condiții avantajoase firmelor mici și mijlocii, fiind așteptat un efect multiplicare de 4 ori.

Din categoria instrumentelor financiare, intens promovate de instituțiile europene, „Inițiativa pentru IMM” este un program comun al Comisiei Europene și Grupului BEI (Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții).

Practic, sunt puse în comun o serie de resurse, din programele europene și din contribuția BEI/FEI care asigură intermediarilor ce vor fi selectați (bănci/institutiții financiare nebancare) protecție pentru posibile pierderi prin împărțirea riscului. În schimb, acești intermediari ar urma să ofere IMM-urilor împrumuturi, leasing sau garanții în condiții avantajoase, precum rate reduse ale dobânzilor și mai puține condiții privind depozitele colaterale.

Citește mai multe explicații despre cum funcționează mecanismul pe site-ul Fondului European de Investiții.

Cteste mai multe pe: http://www.euractiv.ro/