Studiu: Peste 230 milioane de euro obţinuţi în ultimii cinci ani din finanţări europene, returnaţi la UE

8 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Peste 230 de milioane de euro din banii cheltuiţi în ultimii cinci ani în cadrul unor proiecte europene au fost returnaţi la UE ca urmare a unor corecţii financiare, relevă un studiu al Institutului pentru Politici Publice, citat de Mediafax. Cea mai crescută incidenţă de corecţii financiare raportat la numărul de contracte semnate a fost la Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu – 76%.

Potrivit Institutului pentru Politici Publice (IPP), datele au fost colectate în baza unor solicitări de informaţii de interes public transmise către 41 de consilii juudeţene, 45 de primării ale municipiilor reşedinţă de judeţ, inclusiv Primaria Capitalei şi toate primăriile de sector, şapte autorităţi de management, Autoritatea pentru Audit, Departamentul pentru Luptă Antifraudă, Direcţia Naţională Anticorupţie şi 15 Parchete de pe lângă Curţile de Apel.

În urma interpretării datelor obţinute, s-a stabilit că, în perioada 2011 – 2014, suma totală aproximativă a corecţiilor financiare aplicate în proiectele cu finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER), Fondul Social European (FSE) şi Fondul de Coeziune este de 1.039.310.000 de lei, adică aproximativ 230 de milioane de euro.

Numărul total de contracte de finanţare a fost de 17.034, iar numărul total de note de constatare a corecţiilor emise în proiectele cu finanţare din fonduri structurale ajunge la 2.977.

În acelaşi timp, potrivit studiului IPP, au fost soluţionate pe cale administrativă 495 de note de constatare, înregistrate 532 de suspiciuni de fraudă şi au existat 188 de sesizări către organele de anchetă.

Cea mai crescută incidenţă de corecţii financiare raportat la numărul de contracte semnate a fost la Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu – 76%, urmat, în ordine, de Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA) – 49%, Programul Operaţional Regional (POR) – 29%, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) – 16%, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) – 5% şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) – 2 %, ciyeaza Mediafax.

Cea mai crescută incidenţă de suspiciune la fraudă s-a înregistrat în cazul proiectelor POS Mediu – 9% şi PODCA – 9%, urmate de POSDRU – 5%, POR – 2%, POSCCE – 2% şi POAT – 1%.

Cela mai multe sesizări către organele de cercetare penală au fost făcute în legătură cu proiectele POSDRU – 65%, POR – 37%, POS Mediu – 34% şi PODCA – 33%.

Sursa www.euractiv.ro