Se schimba regulile la POS DRU

8 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

In urma unei intalniri desfasurate la sediul AM POSDRU intre Coalitia ONG pentru Fonduri Structurale, Asociatia Beneficiarilor pentru Fonduri Europene – ABFE si reprezentantii AM POSDRU, ministrul Fondurilor Europene si reprezentantii asistentei tehnice asigurate de Lattanzio Group, domnul ministru Eugen Teodorovici si-a asumat solutionarea catorva observatii si probleme venite din partea beneficiarilor.

Printre acestea se numara:

  • modificarea „instructiunilor-mamut” 103 si 104 in vederea renuntarii la notificari pentru modificari bugetare mai mici de 10%;
  • cu adevarat spectaculos este renuntarea la constrangerile impuse de pretul unitar pe subcapitole de cheltuieli FEDER, relevante ramanand numarul de unitati si totalul capitolului.

De asemenea, in ceea ce priveste mult asteptata instructiune pentru proiectele implementate pe 6.1 – Dezvoltarea Economiei sociale, a existat un angajament ferm ca in cursul zilei de luni, 30 martie, aceasta instructiune va fi publicata.

Cea mai spectaculoasa promisiune este cea a recunoasterii calificarii cheltuielilor SES-urilor ca subventie in raport cu beneficiarul/partenerul si finantatorul. Efectul direct al acestei decizii fiind acela ca SES-urile nu vor mai trebui sa transmita facturile pentru cererile de plata, fiind reglemantata implicit si cerinta platii anterioare de 2% din fiecare factura.

Promisa instructiune va aduce de asemenea clarificari importante in ceea ce priveste forma juridica a SES-urilor si structura actionariatului acestora.

Asteptam cu interes si nerabdare materializarea acestor promisiuni in speranta ca vor aduce un plus de vitalitate proiectelor aflate in implementare. Speram ca acest „wind of change” sa ne duca in dorita directie europeana.

Dan Barna
Asociatia Beneficiarilor pentru Fonduri Europene – ABFE