A ȘAPTEA CONFERINȚĂ DE CRĂCIUN LA BUCUREȘTI

4 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Cea de a saptea Conferinta de Craciun va avea loc pe 19 noiembrie a.c. incepand cu ora 18:00 ca de obicei la Atheneul Roman. Ea va fi sustinuta de PROF. FR. GUY CONSOLMAGNO Director, Specola Vaticana - Observatorul Astronomic al Vaticanului. Titlul conferintei: LECȚIILE ASTRONOMIEI: LUMI ABANDONATE IDEI ASTRONOMICE CARE ERAU APROAPE CORECTE… (LEARNING FROM ASTRONOMY: DISCARDED WORLDS ASTRONOMICAL IDEAS THAT WERE ALMOST CORRECT…). Laudatio va fi rostit de Academician Nicolae – Victor Zamfir, director general IFIN HH, director Centru ELI-NP.

Cunoașterea este ca o insulă. Cu cât știi, cu atât este insula mai mare. Dar linia țărmului este frontiera între ceea ce știi și oceanul a ceea ce nu știi. Și, cu cât mai mare este insula, cu atît mai lungă este linia țărmului,.. Așa progreaează știința. Cu cât știi mai mult, cu atât descoperi că este și mai mult de cunoscut. Cu cât știi mai mult, cu atât realizezi  că există explicații simple -erau și atunci când eram eu student. Însă probabil că erau nepotrivite. Dar nu se întîmplă tot așa și în viață?Acolo se află Dumnezeu. Cu cât învățăm mai mult despre Univers, cu atât realizăm mai mult că ceea ce se poate să fi înțeles noi să fie adevărat, dar este o înțelegere slabă a ceea ce este cu adevărat acolo … Înțelegerea noastră despre Univers și înțelegerera noastră despre Dumnezeu cresc, și uneori o fac accelerat. Exact așa cum crește accelerat Universul însuși …” (Interviu, IN Network, 5 aprilie 2017)

EVENIMENT DEDICAT ÎMPLINIRII A 70 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA PRIMULUI INSTITUT DE CERCETĂRI DIN ROMÂNIA – INSTITUTUL DE FIZICA AL ACADEMIEI.

Conferinta se va desfasura in limba engleza. Intrarea este libera.

***

18 septembrie 2015. Papa Francisc îl desemnează ca director al Observatorului Vaticanului pe Br. Guy Consolmagno, urmând Pr. Jose Funes. Profesorul Br. Consolmagno este specialist în astronomia planetară și a studiat meteoriți și asteroizi ca astronom la Observatorul Vaticanului începând din 1993. A fost Președinte al  Fundației Observatorul Vaticanului, coordonator P.R. și custodele colecției de meteoriți a Vaticanului, una dintre cele mai mari din lume. A absolvit MIT –  Massachusetts Institute of Technology, are masteratul în Științele Pământului și Planetare la MIT, este doctor în Științe Planetare la Universitatea Arizona, a fost conferențiar la Observatorul Colegiului Harvard și la M.I.T., după care s-a alăturat US Peace Corps în Kenya, unde a predat fizică și astronomie. În 1989 a intrat în Ordinul Iezuiților. Cercetările sale sunt dedicate studiului meteoriților, asteroizilor și originii și evoluției corpurilor mici din Sistemul Solar. În anul 2000, Uniunea Astronomică Internațională a acordat numele său unui asteroid (4597 Consolmagno), o mică stâncă de aproape 22 000 Km, orbitând în vecinătatea Soarelui. Autor al unor numeroase cărți despre știință și religie și a primit în 2014 prestigioasa Medalie Carl Sagan ca apreciere a capacității sale remarcabile de a comunica publicului larg, exact și clar, descoperirile științei planetare.

Originea Observatorului Vaticanului se află în turnul de observații înălțat în interiorul Vaticanului de Papa Grigore XIII (1578) pentru a pregăti reformarea calendarului. În 1891, Papa Leon XIII este cel care mută Observatorul în interiorul Vaticanului, în „Torre dei Venti”, Turnul Vânturilor – expresie a susținerii de-a lungul multor secole a științei de către biserică. În 1935, pentru a evita poluarea luminoasă din Roma, Observatorul a fost mutat la Castel Gandolfo, reședința paplă de vară. La 90 de ani de la Înființarea sa, Observatorul Vaticanului își deschide un al doilea centru de cercetare la Tucson, Arizona, pentru că cerul italian devenise prea luminos pentru observațiile pe timp de noapte. Sediul modern al Observatorului a fost inaugurat în grădinile papale de la Castel Gandolfo în 2009 de Papa Benedict XVI.

***

În ziua în care Vaticanul a anunțat numirea Profesorului Fr. Guy Consolmagno ca Director al Specola Vaticana, la un Simpozion organizat la Observator, Papa Francisc, în mesajul adresat participanților, a spus: Biserica are nevoie  urgentă de reprezentanți ai religiei care să-și dedice viața explorării înseși frontierelor dintre credință și cunoașterea umană, religie și știința modernă. Tot Papa Francisc a subliniat importanța comunicării către societate a modului în care biserica și preoții săi „îmbrățișează, încurajează și promovează știința autentică”, adăugând că este foarte important ca membrii Observatorului Vatican să împărtășească și celorlalți înțelegerea lor și accentuând rolul special pe care cercetarea științifică îl poate juca în promovarea dialogului inter-religios, „care este mai urgent ca niciodată”.

professor-br-guy-consolmagno-poster-conferinta-de-craciun-2019