S-a lansat proiectul „Regiuni mai putin dezvoltate” prin care CE va sprijini autoritatile din regiunile cu PIB sub 50% din media UE

8 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a lansat joi, 3 martie, la Bucuresti, in premiera europeana, proiectul pilot „Regiuni mai putin dezvoltate”. Prin acest proiect, Comisia Europeana va sprijini regiunile avand un PIB sub 50% din media UE pentru a identifica si depasi blocajele cu care acestea se confrunta, prin analize, expertiza si consiliere furnizate autoritatilor.

„Peste 231 de miliarde de euro au fost disponibile prin politica de coeziune pentru regiunile mai putin dezvoltate ale Europei in perioada 2007 – 2013. Realitatea ne arata insa ca aceste regiuni au inregistrat evolutii diferite. Regiuni similare, care beneficiaza de sprijin asemanator din partea Uniunii, au cai diferite de dezvoltare: unele prospera, altele raman in urma”, a declarat comisarul european pentru politica regionala la lansarea proiectului.

In cadrul proiectului, care se adreseaza pentru inceput regiunilor Nord-Vest si Nord-Est din Romania, experti ai Directiei Generale pentru Politica Regionala din Comisia Europeana (DG REGIO) vor gasi, impreuna cu autoritatile romane, pentru fiecare regiune in parte, cele mai bune solutii pentru implementarea cu succes a proiectelor cu finantare europeana, in beneficiul direct al cetatenilor. Expertii Comisiei vor analiza caracteristicile macroeconomice, stadiul reformelor administrative, guvernanta locala si investitiile din regiunile cuprinse in proiect.

„O prea mare parte din populatia Romaniei se lupta cu saracia si este departe de standardul de viata occidental. Din acest motiv, acest proiect reprezinta o prioritate a mandatului meu. Incercam sa identificam, alaturi de autoritatile nationale si locale, problemele structurale care impiedica sau incetinesc dezvoltarea acestor regiuni. Solutiile propuse vor asigura succesul proiectelor europene, care vor genera crestere economica si locuri de munca”, a subliniat comisarul Corina Cretu.

Romania este primul stat membru in care este pus in practica acest proiect pilot, in regiunile Nord-Vest si Nord-Est, unde efectele unei economii slabe se simt direct la nivelul cetatenilor. In functie de rezultate, proiectul va fi extins ulterior pentru a include si alte regiuni din Romania (Sud, Sud-Vest si Sud-Est), precum si in Polonia.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania