S-a lansat in consultare publică a Ghidului Solicitantului aferent 3.1.1. Sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia COVID – 19

6 months ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate, a anunțat lansarea spre consultare publică a Ghidului Solicitantului aferent 3.1.1. Sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia COVID – 19. Ghidul Solicitantului detaliază principalii pași pe care Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în parteneriat cu Agențiile Regionale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului și Serviciul de Telecomunicații Speciale trebuie să îi întreprindă pentru a obține finanțarea europeană pe care mai apoi să o distribuie IMMurilor interesate.

Conform documentului, MFE estimează că 100.000 de firme și PFA-uri vor depune aplicații prin intermediul platformei online pe care MEEMA o va dezvolta. Dintre acestea, 50.000 de IMMuri vor primi microgranturi și granturi cu valori cuprinse între 2.000 și 200.000 euro (așa cum a fost aprobat prin OUG 130/2020).

Principiul primul venit, primul servit pentru microgranturi și capital de lucru

Pentru finanțările forfetare (microgranturi și capital de lucru în funcție de cifra de afaceri), evaluarea se va efectua automatizat prin intermediul platformei IT, iar selecția, pe principiul primul venit, primul servit. Ministerul precizează că procesul de evaluare și selecție se va efectua pentru majoritatea activităților automatizat din punct de vedere al eligibilității beneficiarului, iar valoarea grantului se va calcula în urma interogării bazelor de date care conțin informații în acest sens

Din punct de vedere operațional, documentele publicate în seara această menționează că beneficiarul de ajutor de stat va depune un raport de progres privind cheltuielile efectuate la bancă (proiecte pentru capital de lucru și investiții) în termen de 180 de zile de la data la care disponibilul a fost transferat în contul bancar al acestuia.

Cererea de finanţare se va depune prin aplicaţia electronică de gestionare a  procesului de selecție, contractare și monitorizare, cu o serie de anexe care încă nu au fost publicate de MEEMA/MFE. De asemenea, autoritățile urmează să anunțe și modalitățile de utilizare a aplicaţiei care va gestiona procesul de depunere a cererilor de finanțare - ghid-covid.

Perioada de consultare publică începe mâine, 11 august și se încheie în data de 24 august.

Observațiile vor fi transmise la adresa de e-mail: secretariat.poc@mfe.gov.ro.