România va participa la înființarea Parchetului european

3 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Proiectul de înființare a instituției Parchetului european a fost agreat de 17 state membre, printre care și România, la reuniunea Consiliului European de primăvară, din 9 – 10 martie. Noul organism european va fi abilitat să deruleze urmăriri penale referitoare la infracțiunile de fraudare a bugetului UE.

Sarcina exclusivă a Parchetului European va consta în efectuarea de cercetări și urmăriri penale, având competența, la nevoie, de a trimite în judecată (în instanțele din statele membre) persoanele învinuite de săvârșirea de infracțiuni care afectează bugetul UE.

Parchetul European va avea o structură descentralizată, integrată în sistemele judiciare naționale. Procurori europeni delegați vor efectua cercetările și urmăririle penale în statul lor membru, utilizând personal național și aplicând legislația națională. Acțiunile lor vor fi coordonate de Parchetul european, pentru a se asigura o abordare uniformă pe întreg teritoriul UE, aspect de o importanță vitală, în special în cazurile transfrontaliere. Întreaga structură se va baza pe resursele existente și ar trebui, prin urmare, să nu implice costuri suplimentare substanțiale.

Instanțelor naționale li se va atribui sarcina de a efectua controlul judiciar, ceea ce înseamnă că acțiunile Parchetului european vor putea fi contestate în instanțele naționale. În același timp, inițiativa legislativă consolidează în mod considerabil drepturile procedurale ale persoanelor suspectate care vor face obiectul cercetărilor desfășurate de Parchetul European.

Context

Statele membre raportează că, în fiecare an, se pierd circa 500 de milioane de euro din bugetul UE, din cauza unor suspiciuni de fraudă.

Tratatul de la Lisabona prevede instituirea unui Parchet european (articolul 86 din TFUE) și consolidarea Eurojust (articolul 85 din TFUE). În discursul privind starea Uniunii (SPEECH/12/296) din septembrie 2012, fostul președinte Barroso a reiterat angajamentul Comisiei de a concretiza acest proiect.

Într-un document comun din 20 martie 2013, miniștrii de justiție din Franța și Germania și-au exprimat sprijinul pentru instituirea Parchetului european.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene