Proprietatea intelectuala şi procese interne (II)

9 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Evaluarea noutăţii tehnice

Această etapă implică explorarea a ceea ce se numeşte „prior art”, adică starea domeniului tehnologic înaintea invenţiei, pentru a determina dacă invenţia aduce într-adevăr un element de noutate. De multe ori, după explorarea brevetelor pre-existente în domeniu, descrierea invenţiei trebuie reformulată, pentru a nu se suprapune cu brevete deja existente sau pentru a scoate în evidenţă mai clar caracterul său inovator. Claritatea este un element important în minimizarea costurilor de brevetare.

Informaţii suplimentare în pagina „Evaluarea noutăţii tehnice” accesibilă prin meniul din stânga.

Rolul biroului de transfer tehnologic este de a oferi asistenţă şi sprijin inventatorilor, pentru a realiza o căutare eficientă şi competentă în bazele de date existente. În unele situaţii mai complexe, există posibilitatea solicitării unui raport de documentare de la OSIM, care costă aproximativ 200 de euro. Aceste rapoarte se eliberează în timp scurt, şi pot fi foarte utile pentru a asigura o redactare corectă a unei prime cereri (de obicei provizorii – „provisional PCT application”). 

Pentru a putea comanda astfel de rapoarte, precum şi pentru depunerea cererilor propriu zise (de obicei provizorii, deci cu costuri foarte reduse), biroul de transfer tehnologic trebuie să aibă un buget propriu, de ordinul a 300-400 euro per cerere internaţională. Pentru o instituţie care produce 5-10 invenţii relevante internaţional pe an, un buget de 3000 de euro pe an este suficient.

Sursa: www.researchforindustry.ro