Prioritatile presedintiei Germaniei la Consiliul Uniunii Europene

Va propunem spre lectura o parte a interviului pe care l-au acordat impreuna si in exclusivitate, dl. Gunther Kriechbaum, presedintele Comitetului pentru afaceri europene al Bundestagului si ambasadorul Romaniei la Berlin, dl. Emil Hurezeanu redactorului Radio Romania Actualitati Simina Botar. Interviul a fost difuzat luni 6 iulie in emisiunea Agenda Globala.
Discutia a pornit, de la prioritatile presedintiei Germaniei la Consiliul Uniunii Europene.
G.Krichbaum: UE se confrunta cu multe provocari uriase in acest moment. Cred ca pe locul intai intre prioritati este sa pastram UE unita, pentru ca avem de-a face acum cu forte care torsioneaza UE si trebuie sa fim foarte prudenti . In privinta problemelor aflate pe masa, avem niste diferente in problema Cadrului financiar mutual care raspunde de Bugetul financiar anual – disputat de mai multi oficiali europeni. Este marea provocare a cancelarului federal Angela Merkel si – desigur, si a presedintelui Consiliului Charles Michel. Dar aceasta nu este singura provocare, ganditi-va la Brexit, ganditi-va la modificarile climatice, dar si la relatiile cu China , cu Africa. Si sa nu uitam de digitalizare si de inteligenta artificiala care sunt viitoare teme ale UE.
Reporter: Care credeti ca sunt subiectele comune specifice ale Germaniei si Romaniei in aceasta perioada. Adresez aceasta intrebare si domnului Hurezeanu.
G.Kriechbaum: Stiti, Romania este un partener foarte important pentru noi in Uniunea Europeana. Nu doar din ratiuni strategice. Ma uit aici la pozitia geografica strategica a Romaniei la Marea Neagra. Dar este o tara imensa, cu o populatie de peste 20 de milioane , si e sigur ca avem interese comune, pentru a asigura avansarea UE, pentru ca provocarile pe care le pune globalizarea – de a rezista in fata Chinei, de a rezista in fata SUA sunt foarte mari astazi si toate provocarile pe care le-am mentionat nu pot fi rezolvate decat daca suntem impreuna. Stim ca Romania este un veritabil partener pe care ne putem bizui in UE. Daca va uitati la
cifre si la sondaje, daca intrebi cetatenii din Romania daca pentru ei calitatea de membru al UE aduce mai mult avantaje sau mai mult dezavantaje – raspunsul este foarte clar: oamenii sunt convinsi de sensul profund al calitatii de membru al UE. Suntem bucurosi sa avem Romania in UE – ca partener si ca prieten.
Rep: Domnule Hurezeanu, asupra caror aspecte ale relatiilor bilaterale veti insista in urmatorul semestru si ce considerati ca poate fi imbunatatit?
E.Hurezeanu: Din cate imi amintesc una din tintele presedintiei Romaniei cu un an si jumatate in urma era ceea ce germanii numesc ‘ zusammenhalt’ – coerenta. Germanii au si ei ca motto al presedintiei: “ sa fim impreuna” (being together), dar este numai o parte a motto- ului pe care l-au ales. Cred ca aceasta tema ‘muncind impreuna’ , ‘fiind impreuna’ in UE, ‘tinand aproape, impreuna in conditiile fortelor centrifuge ale crizelor care tin de globalizare, de pandemie, de atitudinile nu neaparat anti-europene, ci nu tocmai responsabile din partea unor membri UE – cred ca acestea sunt cateva scopuri impartasite de Germania si de Romania. Pe de alta parte, as vorbi de acest exemplu de re-venire impreuna (restabilire a apropierii) intre Franta si Germania cu minunatul rezultat al intelegerii mutual stabilite intre doamna Merkel si domnul Macron, mergand apoi spre decizia Comisiei Europeane cu cele 750 de miliarde pentru toate tarile europene – si tineti cont ca Romania este un receptor net din acest generos credit.
Toate acestea vor fi de mare ajutor in mentinerea impreuna a membrilor UE, pentru dezvoltarea Europei pe baze mai egale si mai solidare. Si chiar daca Romania nu este neaparat membra a flancului sudic al UE, este o tara din sud-estul Europei, lovita in mod dramatic de virus – cred ca va fi de mare ajutor in urmatoarele luni si in urmatorul an.
Rep : As dori sa aflu opinia ambilor invitati: sunteti sustinatori ai formulei de granturi sau de credite in modul de functionale al Planului de redresare?
E.Hurezeanu: Daca ma intrebati pe mine, eu v-as raspunde pe loc: desigur, daca primim cadouri neconditionate – cu atat mai bine. Cea mai mare parte a acestor 750 de miliarde – sunt granturi. Speram ca membrii UE care le vor folosi – o vor face responsabil si eficient. Si Dumnezeu vede cat de mult avem nevoie de acesti bani! As zice ca aceasta este o dimensiune importanta a solidaritatii, al efotului Uniunii Europene si al presedintiei germane pentru recucerirea, pentru reconstruirea, reconstructia nu doar a Europei dupa pandemie, ci si a acestui spirit european si al spiritului european al solidaritatii. Fara acesta mi-e teama ca suntem condamnati la insucces. Cu totii.
Rep: Domnule Krichbaum?
G.Krichbaum: Nu pot decat sa confirm ceea ce excelenta sa, ambasadorul Hurezeanu a spus. De asemenea , consider ca una din cele mai importante provocari si una din cele mai importante tinte ale presedintiei germane va fi sa obtinem o renastere a economiei europene si pentru aceasta nu este suficient sa fim impreuna, trebuie sa ne ajutam recipoc. E vorba de solidaritate – ceea ce este si in favoarea intereselor noastre profunde, pentru ca toate pietele din UE trebuie sa functioneze, altfel va avea de suferit prosperitatea fiecarei tari europene. Daca luam ca exemplu rata de indatorare a Portugaliei. Da, e o rata mai buna acum decat pe vremea celor
170%. Daca acum li s-ar acorda numai credite, ar insemna sa-I tragi inapoi in criza economica si financiara din 2009-2010. Deci, daca li se dau numai credite ii impingem inapoi spre coridorul de indatorare de 150%. Ar trebui sa ne reamintim care au fost efectele acelei situatii. Asta ar insemna acum sa fie atacati pe pietele financiare internationale, de fonduri de risc si asa mai departe. O asemenea situatie ar insemna un risc si pentru noi. Astfel ca sunt de parere ca ar trebui sa avem in vedere o combinatie de imprumuturi, credite si granturi. In Bundestag noi am avut o pozitie foarte clara si imensa majoritate a Bundestagului, nu doar partidul meu CDU-CSU, ci si SPD, verzii si liberalii au fost pentru aceasta pozitie. Bine, liberalii intr-o mai mica masura. Ei au fost in favoarea combinatiei de credite si granturi, dar cu granturi intr-o masura mai mare. Deci, e foarte important sa ne ajutam unii pe alti si sa nu uitam – cind vorbim de prioritatile presedintiei germane – sa nu uitam Brexitul. Astfel ca avem o multime de subiecte pe masa pentru urmatoarele 6 luni de presedintie.
Rep: Din cate am inteles de la cei doi interlocutori din interviu, dl. Gunther Krichbaum,presedintele Comitetului pentru afaceri europene din Bundestag si ambasadorul Romaniei la Berlin, dl Emil Hurezeanu, vara aceasta va fi foarte aglomerata, si nu cu concedii. Dl Krichbaum nu isi va putea face concediul in Romania ca de obicei de mai multi ani, dl Hurezeanu a tinut sa aminteasca faptul ca dl Krichbaum a sustinut aderarea Romaniei de la inceputul anilor 2000 si este si acum alaturi de Romania. Dl ambassador Hurezeanu, care are o sansa rara de a avea experienta a doi presedintii la Consiliu in acelasi mandat, cea romana si acum cea germana, va avea obligatiile care decurg de aici, dar este si un alt aspect in care este implicat – intr-o diplomatie care nu mai este clasica , ci tot mai implicata in discutarea problemelor cetatenilor, cum sunt cele ale romanilor aflati la munca in Germania, care s-au infectat cu noul coronavirus, o problema care nu tine numai de romanii din Germania , ci de orice muncitor european aflat la munca in strainatate. Germania are puterea si mijloacele de a se implica in solutionari, inclusiv la nivel european, asa cum o face acum la ea acasa.