Primele doua proiecte de legi in domeniul achizitiilor publice au fost finalizate

5 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Ministerul Finantelor Publice a anuntat saptamana trecuta finalizarea proiectului de lege privind achizitiile clasice si a proiectului de lege privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica. Proiectele de lege sunt definitivate, acestea urmand a fi supuse avizarii interinstitutionale si ca vor fi transmise spre aprobare Parlamentului dupa ce vor fi aprobate de Guvernul Romaniei.

“Reforma sistemului de achizitii publice trebuie sa asigure eficientizarea modului in care sunt cheltuite toate fondurile publice, indiferent ca ne referim la banii de la bugetul de stat sau la fondurile europene. Nu trebuie sa mai existe criterii diferite in cheltuirea acestora, iar intreaga administratie publica trebuie sa se concentreze in a dezvolta proiecte, nu in justificarea bugetelor si in cheltuirea sumelor de care dispun. Eficienta trebuie sa devina criteriul de baza in dezvoltarea si implementarea unui proiect, in timp ce sursa de finantare a acestuia trebuie sa devina un aspect mai putin important. Astfel, vom putea oricand sa decontam proiectele finantate din sume asigurate de la bugetul de stat din fondurile alocate de UE. Reforma sistemului de achizitii publice va insemna inainte de toate mutarea accentului pe raportul pret/calitate! Am finalizat deja primele doua proiecte de legi. In aceste zile incepem dezbaterea publica a celorlalte doua proiecte de acte normative care vor completa pachetul legislativ, alaturi de Strategia nationala in domeniul achizitiilor publice”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Totodata, au fost publicate si documentele centralizatoare care prezinta rezolutia data in cazul fiecarui comentariu primit pe marginea primelor doua proiecte de legi finalizate, respectiv comparatia intre prevederile noilor Directive europene in materie si prevederile celor doua proiecte de legi. Cele doua proiecte de acte normative au fost supuse dezbaterii publice incepand cu 22 iulie a.c.

Descarca Proiectul de lege privind achizitiile publice.

Pachetul legislativ va fi completat de urmatoarele doua proiecte de legi:

  • proiectul de lege privind achizitiile sectoriale (utilitati), care a fost publicat spre dezbatere publica pe 24 septembrie a.c. (Pentru a consulta proiectul de lege, click aici)
  • proiectul de lege privind concesiunile, care era anuntat spre dezbatere publica incepand cu data de 25 septembrie a.c. (n.r. pana la acest moment proiectul de lege nu a fost publicat nici pe site-ul ANAP, nici pe site-ul MFP).

Sursa: Agentia Nationala pentru Achizitii Publice