Presedintele Iohannis a promulgat pachetul de legi privind achizitiile publice

7 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Presedintele Iohannis a promulgat pachetul de legi privind achizitiile publice, dupa ce fusese adoptat de plenul Camerei Deputatilor (camera decizionala), in prezenta premierului Dacian Ciolos, in data de 10 mai 2016.

„Avem un pachet de patru legi care reglementeaza achizitiile publice, un pachet care a fost recent aprobat in Parlament si astazi am promulgat aceste patru legi. Este vorba de Legea privind achizitiile publice, Legea privind achizitiile sectoriale, care inlocuieste vechea Ordonanta nr. 34/2006, pe care o abroga. Este Legea privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, care inlocuieste si abroga vechea Lege a parteneriatului public privat din 2010. Aceste prime trei legi, printre altele, transpun si trei directive europene, care au fost scadente la implementare in aceasta primavara.

Si, in fine, Legea privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, o lege care reglementeaza aceasta chestiune si inlocuieste un capitol din vechea Ordonanta nr. 34/2006. Faptul ca acest pachet a fost aprobat, cu certitudine, (este) un pas inainte in zona achizitiilor publice. Vechea reglementare, Ordonanta nr. 34/2006, a suferit nenumarate modificari, au fost nenumarate nemultumiri in legatura cu acel act normativ, si, avand acum un sistem de evaluare a achizitiilor mai complex un pic, dar care combina criteriul pretului cu elemente de calitate, este o chestiune pe care o gasesc buna. Trebuie sa apreciez in sens pozitiv faptul ca Parlamentul a inteles importanta acestui pachet de acte normative si a trecut prin toate procedurile acest pachet in aproximativ jumatate de an, ceea ce este o viteza notabila pentru Parlamentul nostru.” a mentionat presedintele Romaniei intr-o declaratie de presa.