Politica Agricola Comuna: Platile directe catre fermierii romani au depasit un miliard de euro in anul 2013

9 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Romanii au primit peste 1 miliard de euro in plati directe pentru agricultura in anul bugetar 2013, potrivit unui recent raport al Comisiei Europene, referitor la modul in care platile directe din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) au fost distribuite in statele membre.

Din cei peste 1 milion de beneficiari romani care au fost destinatarii platilor directe pentru agricultura, aproape 840.000 au primit sume de pana in 500 de euro, in timp ce doar 40 de beneficiari au primit sume de peste 500.000 de euro. In termeni practici, se poate spune ca 88% dintre beneficiari au primit aproximativ 20% din volumul total al platilor directe.

Datele din raport arata ca procesul de armonizare a nivelului platilor directe este in curs, pentru Romania si Bulgaria alinierea cu celelalte state membre urmand sa fie finalizata in anul 2017 (in 2013, raportul fiind de 60% din nivelul maxim). De asemenea, ele dovedesc faptul ca ajustarile structurale in ceea ce priveste exploatatiile agricole pe ansamblul Uniunii au dus la reducerea numarului de ferme si, implicit, de beneficiari (cu 4% in Romania si Bulgaria, 7% in statele membre care au aderat in 2004 si 12% in celelalte state membre).

Pe ansamblul Uniunii, platile directe au reprezentat 71% din totalul cheltuielilor cu PAC; 93% din aceste plati au fost plati directe decuplate.

Descarca
Raportul

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene