PNDR: 404 litigii intre beneficiari si AFIR pe tema conditiilor artificiale. Cum au fost solutionate acestea?

4 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a fost pana in prezent parte in 404 litigii care au avut ca obiect neregulile rezultate din identificarea conditiilor create in mod artificial de catre solicitanti si beneficiari pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile acordate prin PNDR.

Litigiile au vizat sanctionarea de catre AFIR a neregulilor identificate in implementarea proiectelor finantate prin PNDR referitor la crearea de conditii artificiale pentru obtinerea de fonduri nerambursabile, pentru sporirea intensitatii sprijinului financiar nerambursabil sau pentru depasirea plafoanelor de sprijin impuse in cadrul masurilor pentru investitii.

Din totalul litigiilor privind conditiile artificiale constatate in cadrul proiectelor, 19 dosare au fost solutionate definitiv (irevocabil) de catre instantele de judecata si din care in 15 litigii au fost solutionate favorabil Agentiei. Alte 217 procese au fost castigate in fond de catre AFIR si 94 de procese au fost pierdute in instanta de fond. La aceasta data mai sunt pe rol in prima instanta 72 de dosare.

Din cele 19 litigii solutionate irevocabil, 15 au fost castigate de AFIR si 4 au fost solutionate in favoarea beneficiarilor/solicitantilor: SC Fun Ica SRL, I.I. Pop Catalin Vasile, I.I. Tomoiaga Ileana si I.I. Coman Ileana.

Astfel, pentru litigiul castigat de SC Fun Ica SRL, beneficiar al Masurii 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”, AFIR trebuie sa restituie suma de 5.932 lei, parte din debitul achitat de beneficiar anterior solutionarii irevocabile a litigiului ce a avut ca obiect anularea Procesului Verbal de Constatare de nereguli si stabilire a creantelor bugetare. Pentru I.I. Pop Catalin Vasile, de asemenea, beneficiar al Masurii 312, nu sunt sume de restituit de catre AFIR deoarece beneficiarul nu a achitat debitul. Pentru ceilalti doi solicitanti, care au depuse proiecte in cadrul masurii 313 „Incurajarea activitatilor turistice”, AFIR a fost obligata sa semneze contracte de finantare pentru proiecte cu o valoare totala eligibila ca obiect al finantarii nerambursabile de 438.242 lei pentru solicitantul I.I. Tomoiaga Ileana si respectiv 435.692 lei pentru solicitantul I.I. Coman Ileana.

Citeste mai multe aici