Parteneriat intre cercetatori si oameni de afaceri pentru cesterea competitivitatii exportului romanesc

5 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

La initiativa ANEIR, IFIN HH – Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) in parteneriat cu Consiliul de Export al Romaniei, Camera de Comert si Industrie  a Municiului Bucuresti s-a lansat proiectul national Exportul romanesc sustinut de cercetarea stiintifica a celui mai puternic laser din lume – Laserul de la Magurele.

La evenimentul gazduit de ELI-NP au participat oameni de afaceri din companii de productie si – export, conducatori de patronate si asociatii profesionale, precum si cercetatori in domeniul fizicii nucleare si al laserilor de mare intensitate. Discutiile au tintit 11 domenii precum: constructii de masini, industria chimica, industria alimentara, agricultura bio, industria lemnului si a mobilei, industria electrica si electrotehnica, IT&C, industriile creative. Dialogul dintre reprezentantii mediului de afaceri si cercetatorii de la ELI-NP a condus la conturarea a trei teme prioritare de colaborare: a) realizarea de materiale noi; b) testarea si caracterizarea structurii produselor, inclusiv a celor din import si a celor destinate exportului; c) conservarea si valorificarea patrimoniului.

Reprezentantii mediului de afaceri s-au aratat interesati ca in viitorul parc stiintific propus sa se realizeze in apropierea centrului de cercetare a laserilor de mare putere sa organizeze unitati de miro-productie in care sa conlucreze pe baze comerciale cu cercetatorii.

Scopul final al proiectului lansat astazi il constituie realizarea de noi produse, servicii si tehnologii de calitate superioara, destinate atat pietei interne cat si exportului. Acestea vor contribui la cresterea competitivitatii ofertei romanesti pe piata internationala, in vederea reducerii deficitului balantei comerciale a Romaniei. Intregul proiect va avea la baza respectarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Interfata dintre mediul de afaceri si cercetatori va fi asigurata de catre Magurele High Tech Cluster.