PACHET INFORMATII PROGRAM ELI-RO 2016 (SPRE CONSULTARE)

7 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Extreme Light Infrastructure (ELI) este o infrastructură europeană de cercetare, parte a European ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) Roadmap, în domeniul laserilor de putere ultra înaltă. Datorită caracteristicilor tehnice de înaltă performanță, această infrastructură multidisciplinară va oferi oportunități pentru studierea unor procese fundamentale care apar la interacția dintre lumină și materie.

Proiectul ELI, inceput ca o colaborare a 13 tari europene, va cuprinde patru piloni:

  • High Energy Beam Science (Praga, Republica Cehă) – dedicat dezvoltării și utilizării fasciculelor în pulsuri ultra scurte de radiatii de mare intensitate si particulelor care se apropie de viteza luminii.
  • Attosecond Laser Science (Szeged, Ungaria) – pentru studiul dinamicii electronilor din: atomi, molecule, plasme si solide la nivel de atosecunda.
  • Pilonul Nuclear Physics (Măgurele, România) – pentru studiul proceselor nucleare care au loc în urma utilizării fasciculelor laser și gamma de intensitate înaltă.
  • Ultra High Field Science (locația va fi stabilită ulterior în funcție de validarea tehnologiior de către ceilalți piloni) – pentru studiul fenomenelor relativiste care au loc la interacția dintre laser și materie.

Daca sunteti interesati va rugam sa accesati http://www.ifa-mg.ro/