Oportunitati de finantare pentru IMM-uri

5 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

In asteptarea lansarii schemelor de finantare prin intermediul fondurilor structurale si de investitii (exercitiul financiar 2014-2020) IMM-urile au o alternativa in ceea ce priveste finantarea: platforma AeRO a Bursei de Valori Bucuresti.

In Romania, finantarea IMM-urilor s-a axat pana acum preponderent pe programe nationale si europene, dar ar putea sa se dezvolte finantarile prin intermediul pietei de capital, a investitorilor de tip business angels, a instrumentelor financiare inovative, care pot dezvolta afacerile pana ce acestea devin bancabile. La nivel european, in schimb este incurajata finantarea investitiilor prin intermediul programelor si instrumentelor financiare, acestea din urma oferind sprijin prin imprumuturi, investitii de capital de risc, garantii.

Piata AeRO este un segment de piata dedicat listarii companiilor la inceput de drum. Bazata pe sistemul alternativ de tranzactionare al BVB, existent din 2010, piata AeRO, sub un concept reproiectat si reconstruit, a fost lansata pe 25 februarie 2015. In prezent pe aceasta piata se tranzactioneaza 279 de companii, dar dintre acestea, doar 5 sunt listate de la lansare, restul fiind migrate de pe piata RASDAQ sau ramase de pe platforma ATS.

Piata AeRO ofera investitorilor posibilitatea de a gasi companii cu potential mare de crestere, aflate in etape timpurii de dezvoltare, reprezentand un raspuns pentru antreprenorii care percep lipsa de capital ca pe un mare obstacol in calea dezvoltarii companiei.