Oportunități de finanțare de la Bruxelles – Serial Informativ Episodul 9 – Managementul implementării

5 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Dezvoltarea unui proiect de succes cu finanțare de la Comisia Europeană nu înseamnă doar obținerea unui grant în cadrul unei cereri de aplicații. Extrem de importantă în această ecuație este implementarea inițiativei. Care sunt elementele principale ale managementului implementării? Care sunt principiile și recomandările pentru un proces de implementare reușit? EurActiv.ro explică.

Implementarea unui proiect începe după semnarea acordului de finanțare de către ambele părți. Există două situații:

1. Contract mono-beneficiar: se semnează doar între aplicantul principal și Comisie. Aplicantul principal devine beneficiar al grantului și are toată responsabilitatea asupra implementării proiectului, atât din punct de vedere tehnic cât și financiar. În aceast caz, finanțarea se acordă exclusiv acestuia și toate cheltuielile se fac prin această entitate;

2. Contract cu multi-beneficiari: se semnează atât de către aplicantul principal (Coordonatorul) și Comisie, cât și de către parteneri (co-beneficiari). Acest contract produce efecte directe asupra tuturor co-beneficiarilor, nu mai este necesară încheierea de contracte adiționale cu aceștia. Responsabilitatea implementării și cheltuirii fondurilor este comună, dar comunicarea cu finanțatorul se face exclusiv prin Coordonator.

Implementarea proiectului se efectuează în concordanță cu acordul de finanțare și anexele sale (proiectul depus și bugetul aferent sunt anexe la acordul de finanțare), cererea de proiecte și ghidul aplicantului.

După semnarea acordului de finanțare, Comisia trimite în contul Coordonatorului maximum 80% din valoarea grantului. Acesta are obligația de a vira la rândul său, în cel mult 45 de zile, cota parte din bugetul alocat co-beneficiarilor, în conturile acestora. Doar Coordonatorul și co-beneficiarii pot administra fondurile, partenerii asociați nu pot primi finanțare.

Co-beneficarii au obligația de a anunța Coordonatorul, și acesta la rândul său Comisia, despre orice schimbări apar în implementare sau în alocările financiare.

Comisia acordă Coordonatorului suport pe toată durata implementării, atât pe email, cât și prin poștă, pentru amendamentele la contractul de finanțare.

Citeste restul articolului pe http://euractiv.ro/