Oportunități de finanțare de la Bruxelles – Serial Informativ Episodul 3 – Cum citim o cerere de propuneri și ghidul aplicantului?

8 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Documente strategice pentru dezvoltarea unei aplicații

După cum am explicat și în episoadele anterioare, granturile de la Comisia Europeană sunt acordate în sistem de concurs în cadrul unor cereri de propuneri. În funcție de Directoratul General care administrează fondurile, există diferite teme pentru care periodic sunt publicate cereri pentru aplicații. Conținutul acestor cereri este aprobat legislativ la nivelul Uniunii Europene în cadrul unor programe specifice și publicat în jurnalul oficial.

Pornind de la aceste programe, cererile de propuneri și ghidul aplicantului sunt redactate de către fiecare Directorat în parte. Între cele două documente există o serie de diferențe. În primul rând, o cerere de propuneri este de cele mai multe ori concentrată pe un număr limitat de priorități enunțate în cadrul unui program, în vreme ce ghidul aplicantului asociat este general valabil pentru întregul program. În al doilea rând, informațiile publicate în cadrul ghidurilor privesc detalii generale de completare a aplicației, inclusiv de realizare a bugetului, în vreme ce elementele abordate în cadrul cererilor de propuneri vizează prioritățile, obiectivele, activitățile și condițiile specifice de eligibilitate. Astfel, pentru a afla informații specifice pentru o anumită prioritate trebuie consultată cererea de propuneri, în timp ce pentru a afla detalii tehnice suplimentare este necesară lectura ghidului. Deși există posibilitatea ca documentele să dubleze informațiile în anumite cazuri, este obligatoriu ca orice aplicant să le consulte pe amândouă.

Citeste mai multe pe http://www.euractiv.ro