Noutati despre proiectul D-STIR

S-a finalizat activitatea de implementare pentru prima data a metodei de cercetare socio-tehnică de integrare (STIR) în 8 țări europene
IMM-urile inovatoare și instituțiile de cercetare selectate prin proiect din 8 țări europene au participat la testarea metodei care a fost creată în SUA, si adaptată caracteristicilor speciale de inovare ale regiunii Dunării. Metoda STIR este o metodă care ajută actorii din domeniul cercetării și inovării să ia măsuri pentru implementarea responsabilă a cercetării și inovării (RRI).
Există mai multe metode prin care comunitatea academica încearcă să sporească conștiința omului de știință în timpul activităților lor de cercetare (gestionarea timpului real, laboratoare vii, forumuri etc.). STIR este cu siguranta una dintre ele, integrarea socială și tehnică în timpul activităților de cercetare, dezvoltare și inovare, necesită mai multă atenție. Ca atare, rezultatele viitoare ale proiectului D-STIR (Cadrul Dunării pentru Cercetare și Inovare Responsabilă cu Integrarea Socio-Tehnică) vor prezenta informații valoroase pentru regiunea Dunării și pentru Europa în ansamblu.
Este larg recunoscut faptul că gestionarea responsabilă a lanțului de cerere și cerere de inovare necesită o contribuție interregională. În acest scop, proiectul D-STIR este răspândit din punct de vedere geografic și include 8 țări din regiunea Dunării, care reprezintă niveluri variate de maturitate a dezvoltării și inovării. De asemenea, reprezintă o varietate de jucători de inovare. Aceasta este una dintre valorile adăugate ale proiectului în regiunea Dunării.
Consorțiul partenerilor proiectului D-STIR s-a reunit pentru cel de al 6-lea eveniment organizat pe a proiectul transnațional și pentru o vizita vizita de studiu în perioada 19-20 iunie, în Stuttgart, Germania. Întâlnirea a fost organizată de partenerul german Baden-Württemberg: Connected e.V. – o rețea de instituții de cercetare și industriale puternice. Zilele intense și grele au avut o importanță deosebită, deoarece au fost prezentate primele rezultate ale aplicației D-STIR. Aplicarea metodei STIR a fost realizată pe parcursul acțiunilor pilot în medii academice și de afaceri din România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania, Slovenia, Croația și Bosnia și Herțegovina.
Reuniunea partenerilor a coincis cu Conferința internațională privind tehnologia ingineriei și inovației din Stuttgart (ICE / IEEE). Subiectele legate de inovare au vizat, printre altele, laboratoarele Living-Labs și Open-Innovation, Managementul transferurilor tehnologice de prognoză a tendințelor generale, Inovarea în orașe, simularea digitală a modelelor de afaceri și cercetarea și inovarea responsabile. Beata Udvari și Nikoletta Nadas, reprezentanți ai partenerului First Hungarian Responsible Innovation Association (Hungary) in proiect au prezentat subiectele RRI și integrarea cercetării socio-tehnice împreună cu industria 4.0, digitalizarea, robotica, autoturismele.
De asemenea, consorțiul partenerilor anticipează cel de-al șaptelea eveniment transnațional de proiecte și vizita de studiu în Praga, Republica Cehă – organizat de Institutul de Fizică al Academiei de Științe din Cehia.
Pentru mai multe informatii despre proiectul D-STIR va rugam sa vizitati:
http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/d-stir
Contact:
Nina Irimia, Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Est, Romania
Partener Lider
Str. Anghel Saligny nr.24, Braila, Romania, cod: 810118
e-mail: nina.irimia@adrse.ro, telefon: +40 339 732-415
Anamarija Kamin, Centrul de Dezvoltare Inima Sloveniei, Slovenia
Coordonator Activitati de comunicare
Jerebova ulica 14, 1270 Litija, Slovenia
e-mail: anamarija.kamin@razvoj.si, telefon: +386 1 896 27 17
Iuliana Velniciuc, Institutul National pentru Cercetare Dezvoltare in Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei
Manager comunicare
Str. Reactorului nr.30, Magurele, Judetul Ilfov
e-mail:iuliana.velniciuc@nipne.ro, telefon: +40.742 103-087
Lista partenerilor in Proiectul D-STIR:
- Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Est, Romania
- Stiintele Vietii Cassovia, Slovacia
- Prima Asociatie Ungara pentru Inovare Responsabila, Ungaria
- ELI-HU Cercetare si Dezvoltare Non-profit LTD, Ungaria
- Centrul de Dezvoltare Inima Sloveniei, Slovenia
- Institutul de Fizica al Aceademiei de Stiinte Cehe, Republica Ceha
- Institutul National pentru Cercetare Dezvoltare in Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei, Romania
- Bwcon GmbH, Germany
- Administratia Locala Csongrad, Ungaria
- Centrul de Inovare al Boemiei Centrale, Republica Ceha
- Agentia de Dezvoltare Inima Istriei, Croatia
- Agentia de Dezvoltare Economica Regionala Saraievo, Bosnia – Herzegovina
- Consiliul Local Ilfov, Romania
- Regiuniea Autonoma Kosice, Slovacia
- Sarajevo Canton Planning Institute, Bosnia and Herzegovina