Noua politică UE pentru biocarburanți anulează emisii de 320 de milioane de tone de CO2

5 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Parlamentul European a votat pentru oprirea susținerii necondiționate a biocarburanților din culturile terestre (culturi de plante sau arbori folosite pentru obținerea de biocombustibili), ca alternativă pentru reducerea emisiilor din transport. Astfel, doar 7% din biocarburanții utilizați în Uniunea Europeană vor proveni din culturi terestre.

Votul a marcat sfârșitul reformei acestor politici dăunătoare și va determina o apreciere mai exactă a impactului asupra mediului și a emisiilor biocarburanților. Gândirea care susținea că folosirea biocarburanților din culturi agricole terestre la scară largă ar fi benefică mediului a fost astfel demontată, conform comunicatului 2Celsius.

Decizia luată în Parlament este să se limiteze utilizarea biocarburanților obținuți din culturi terestre – așa zișii biocarburanți convenționali – la 7% dintr-un total de 8,6%, cota la care se preconiza că vor ajunge în 2020, în urma analizei planurilor naționale de acțiune ale statelor membre privind energiile regenerabile. Această limită va preveni emisii de până la 320 de milioane de tone de CO2, adică echivalentul emisiilor de carbon ale Poloniei în 2012.

De când folosirea biocombustibililor a fost introdusă obligatoriu în legislația europeană, s-a demonstrat că folosirea acestora la scară largă generează creșterea prețului la alimente, defrișări, pierderea biodiversității, acapararea terenurilor și chiar mai multe emisii decât carburanții convenționali,

explică Mihai Stoica, directorul Asociației 2Celsius.

Mai mulkte pe http://www.euractiv.ro/