Noi angajamente pentru Romania privind securitatea nucleara

7 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

România şi-a asumat noi angajamente privind securitatea nucleară – a anunţat preşedintele Klaus Iohannis la finalul summitului. El a evidenţiat faptul că ţara noastră este în grupul restrâns al statelor care deţin întregul ciclu al combustibilului nuclear şi a dat asigurări că va respecta în continuare standardele şi obligaţiile ce îi revin.
Şeful statului a precizat că ţara noastră aplică cele mai stricte reguli pentru gestionarea şi manipularea materialelor nucleare, dar şi pentru combaterea terorismului nuclear şi a anunţat că printre noile angajamente asumate de România la acest summit se numără consolidarea capacităţilor naţionale pentru investigaţii criminalistice în domeniul nuclear, dar şi o nouă contribuţie voluntară la fondul de securitate nucleară a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Răspunzând unei întrebări din partea Radio România, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanţa faptului că ţara noastră se află într-un grup restrâns de state posesoare ale întregului ciclu al combustibilului nuclear.
Klaus Iohannis: “Odată cu dezvoltarea ciclului complet, o ţară poate să înveţe. Deci, se crează pe parcurs expertiza necesară pentru fiecare etapă în parte, începând de la chestiuni relativ simple, cum sunt mineritul, până la chestiuni foarte complicate care ţin exact de scuritatea nucleară însemnând transportul materialului nuclear, păstrarea după utilizare ş.a.m.d. Sunt foarte, foarte multe chestiuni care au specific aparte şi care nu pot fi învăţate în alt sector industrial sau energetic. Deci, România este una dintre ţările, nu foarte multe, care chiar are această expertiză.”
Şeful statului s-a arătat încrezător în perspectivele de dezvoltare a programului nuclear românesc în conformitate cu cele mai înalte standarde în domeniul securităţii şi siguranţei nucleare.