Negocieri TTIP: SUA respinge propunerea UE pentru o curte de instanță a investițiilor

8 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Un oficial american a respins, luni, propunerea Uniunii Europene pentru a crea o curte de instanță internațională dedicată problemelor din domeniul investițiilor, menită să rezolve una dintre disputele care îngreunează negocierile în cadrul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP). (EurActiv.com & AFP).

Comisarul european pentru comerț Cecilia Malmström a propus, săptămâna trecută, crearea unei curți de instanță dedicată domeniului investitiilor, pentru a reduce îngrijorarea din rândul europenilor că sistemul de arbitrare ISDS propus în cadrul TTIP va permite companiilor să ocolească instanțele naționale dacă simt că investițiile lor sunt amenințate.

Subsecretarul de stat pentru comerț internațional de la Departamentul de Comerț al Statelor Unite, Setfan Selig, a menționat luni, 11 mai, că anumite mecanisme similare de soluționare a disputelor stat-investitori (ISDS) există deja în acordurile comerciale internaționale și nu au rezultat în pierderea suveranității naționale a statelor respective.

„Criticile potrivit cărora acestea ar submina dreptul de a reglementa al autorităților naționale cred că sunt orientate greșit”, a spus Selig, în timpul unei vizite la Paris.

Sursa: www.euractiv.ro