Marius Nica, Ministrul Fondurilor Europene, vizează un sistem flexibil de realocare a banilor către domeniile cu absorbție bună

5 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

SPECIAL REPORT/„Trebuie să trecem de la bătălia cifrelor la sustenabilitatea proiectelor, la dezvoltarea acelor proiecte care pot aduce un plus de valoare adăugată în economie”. În acest sens, se lucrează în prezent la un sistem de prioritizare a investițiilor și domeniilor care pot atrage mai rapid fonduri, a subliniat Ministrul Nica în discursul susținut la conferința #RoFinLarge.

Astfel, Ministrul Nica a declarat că se discută, împreună cu Ministerul de Finanțe, condus de Eugen Teodorovici, și la nivelul Comisiei Europene, realizarea, pentru programele din perioada 2014-2020 a unui „sistem concurențial astfel încât acolo unde observăm că un anumit sector poate genera o dezvoltare a proiectelor rapidă și poate atrage bani, să prioritizăm în acest sens, să putem modifica programele și  să îndreptăm fondurile catre sectoarele care chiar atrag bani”.

„Pentru 2007-2013 acest lucru nu s-a întâmplat”, a mai spus Nica, „s-a încercat doar pe parcurs reglaarea acestui sistem și am ajuns pe final de program să avem sume care încă nu au fost angajate și pe care cu siguranță va fi foarte greu să le cheltuim până la finalul anului”.

De aceea, a mai subliniat Ministrul, „este un angajament ca într-o perioadă relativ scurtă să găsim acest instrument la nivelul MFE și MFP de a prioritiza acele investiții și acele domenii care absorb bani. Aceeași luptă a existat și în 2007-2013 și consider ca nu mai putem permite aceasta greșeală”.

Este un scenariu de lucru la care reprezentanții MFE și MFP caută soluții astfel încât ordonatorii principali de credite să primească acei bani pe măsură ce demonstrează că proiectele sunt sustenabile, că le pot implementa, a mai spus ministrul.

 

Mai multe detalii pe: http://www.euractiv.ro/