Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara-„Horia Hulubei” (IFIN-HH)

PrintInstitutul National de Fizica si Inginerie Nucleara-„Horia Hulubei” (IFIN-HH), se afla in prima linie a stiintei romanesti, atat din punct de vedere al infrastructurilor de cercetare cat si a personalului de cercetare, oferind astfel mai mult de 10% din productia stiintifica nationala. Urmand traditia initiata de catre fondatorul IFIN-HH, profesorul Horia Hulubei, se acceseaza astfel unui spectru larg de activitati de cercetare in domenii de cercetare fundamentala si aplicata, inclusiv fizica nucleara si astrofizica, fizica particulelor, fizica vietii si a mediului, fizica teoretica, tehnici nucleare, cat si sisteme de comunicatii avansate.

IFIN-HH are un personal de 688 de angajati, care includ 307 de cercetatori ,din care 235 de sunt doctori in stiinta cat si 21 de consilieri de doctoratura. Acest lucru face ca IFIN-HH sa fie pe deplin conform cu cerintele stiintifice si manageriale existente in orice institut din spatiul european. Pentru a si mentine acesta pozitie si activitatea stiintifica in cele mai bune conditii institutul isi concentreaza resursele in special in doua directii: (a) de a dezvolta in mod constant propriile resurse si capacitati pentru a ajunge si a ramane in prima linie a stiintei si tehnologiei nucleare; si (b) de a participa in mod substantial la eforturile de colaborare in consortii europene axate pe infrastructuri de laborator de scara mare, cum ar fi GSI-Darmstadt (Germania), GANIL-Caen (Franta), CERN (Geneva) si IUCN (Dubna).

IFIN-HH va continua sa si dezvolte infrastructura, forta de munca, si experienta stiintifica reunind la frontierele stiintei tinerii tineri cercetatori cu entuziasmul lor impreuna cu experienta si tenacitatea experientei cercetatorilor consacrati. Aceasta va fi o reteta sigura pentru sustenabilitatea pe termen lung a activitatilor in cadrul IFIN-HH. In conformitate cu aceasta, IFIN-HH este coordonatorul realizarii proiectului Extreme Light Infrastructure– Nuclear Physics (ELI-NP), centrul de cercetare roman al infrastructurii distribuite european Extreme Light Infrastructure (ELI). Acesta se va baza pe doua piese , echipamente de cercetare, un sistem cu laser, care va produce doua fascicule de cate 10PW fiecare, dar si un sistem de fascicul gamma, care va produce radiatii de inalta intensitate gamma cu energie de pana la 20MeV. Utilizarea in acelasi timp a acestor doua , atat cel gamma de mare intensitate cat si a fasciculelor laser,va putea facilita studiul comportarii materialelor in conditii extreme de radiatie.

DATE DE CONTACT

Str. Reactorului nr. 30, Magurele, jud Ilfov,  P.O.BOX MG-6

Phone: +(4021) 404.23.00
Fax: +(4021) 457.44.40