Granturi SEE si Norvegiene: S-au semnat acordurile pentru perioada 2014-2020!

8 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Uniunea Europeana au semnat ieri acordurile privind Spatiul Economic European (SEE) si granturile norvegiene pentru perioada 2014-2020.

In noua perioada de finantare, 15 tari membre UE vor beneficia de un total de 2.8 mld. euro (1.5 mld. euro prin intermediul granturilor SEE si 1.3 mld. euro prin intermediul granturilor norvegiene) pentru reducerea disparitatilor sociale si economice si pentru consolidarea relatiilor bilaterale cu cele trei tari donatoare.

„In anii urmatori, granturile SEE si norvegiene vor fi folosite mai ales pentru promovarea inovarii si a cresterii in Europa prin intermediul cooperarii dintre Norvegia si tarile beneficiare”, a spus ministrul norvegian pentru afaceri europene, Elisabeth Aspaker.

„Sunt de parere ca acest nou mecanism financiar extins va aduce cu sine o utilizare mult mai strategica a fondurilor si un impact mai puternic asupra telurilor comune, toate prin intermediul unor parteneriate de interes comun”, a declarat ministrul islandez al Afacerilor Externe, Lilja Alfreðsdóttir. 

„Acum ca Acordul a fost semnat, sper ca aprobarile parlamentare necesare sa fie obtinute cat mai curand astfel incat sa demaram implementarea din punct de vedere practic. Am convingerea ca programele si proiectele noii perioade 2014-2020 vor aduce o contributie tangibila in ceea ce priveste reducerea disparitatilor in Spatiul Economic European”
, a spus ministrul Afacerilor Externe al statului Liechtenstein, Aurelia Frick.

Din momentul intrarii in vigoare a Acordului SEE in anul 1994, Islanda, Liechtenstein si Norvegia au contribuit semnificativ, prin diverse scheme de grant, la coeziunea sociala si economica in Spatiul Economic European.

Citeste mai multe aici.