A fost publicat Indicele Competitivității Regionale

3 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

Luni, 7 octombrie, Comisia Europeana a publicat Indicele competitivității regionale 2019 și un sondaj Eurobarometru privind politica regională. Aceste publicații vor ajuta autoritățile din statele membre responsabile cu elaborarea viitoarelor programe de coeziune pentru perioada bugetară 2021-2027 a UE să evalueze opinia publică, să identifice activele regionale și să direcționeze mai bine investițiile.

Negocierile privind următorul buget al UE pentru 2021-2027 și viitoarea politică de coeziune sunt în curs de desfășurare cu Parlamentul European și cu statele membre. În paralel, Comisia a inițiat o discuție cu toate țările UE cu privire la prioritățile programelor viitoarei politici de coeziune, pentru ca investițiile UE să poată fi disponibile pe teren cât mai curând posibil. Indicele competitivității și sondajul Eurobarometru urmăresc să alimenteze acest proces de programare.

În calcularea indexului, Comisia a utilizat un sistem de măsurare care ia în considerare etapele de dezvoltare în care se află toate regiunile. Regiunile europene sunt împărțite în 5 etape de dezvoltare, bazate pe media PIB/capita din 2015- 2017. Comisia Europeană a cântărit în calcularea indexului competitivității subindici particularizați în funcție de etapele de dezvoltare, acordând o importanță mai mare aspectelor care sunt relevante unei regiuni în contextul general de dezvoltare.

Descarcă Indicele competitivității regionale 2019