evenimentul public de prezentare a conceptului Cercetare si Inovare Responsabila (RRI) si a metodei de integrare socio-tehnica a acesteia (STIR) organizat in cadrul proiectului D-STIR

Vineri, 23.03.2018 incepand cu ora 9:30 la Hotel Parlament se va desfasura evenimentul public de prezentare a conceptului Cercetare si Inovare Responsabila (RRI) si a metodei de integrare socio-tehnica a acesteia (STIR) organizat in cadrul proiectului Cadrul Dunărean pentru cercetare și inovare responsabilă prin integrarea socio-tehnică (D-STIR). Proiectul D-STIR este implementat de un consorțiu din care fac parte Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN HH) / Exterme light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), ceilalti 2 piloni ai ELI ( ELIBEAMS si ELI ALPS) si alti 12 parteneri din 8 tari din Macro-regiunea Dunarii (B-H, CZ, DE, HU, HR, RO, SI si SK) . Proiectul, condus de Agentia de Dezvoltare Regionala Sud Est, este finantat prin Programul INTERREG Transnational Dunarea si are ca obiectiv principal imbunatatirea conditiilor de inovare prin integrarea cercetarii si inovarii responsabile pe intregul traseu al inovarii.
Cercetarea si inovarea responsabila ar putea fi definita ca un “proces interactiv si transparent prin care actorii societali si inovatorii devin reciproc responsabili unul fata de celalalt in vederea asigurarii procesului de inovare si a produselor sale care pot ajunge pe piata cu acceptabilitate (etica), durabilitate si dezirabilitate societala pentru a putea permite o incluziune adecvata a progreselor stiintifice si tehnologice in societatea noastra”.Conceptul cercetarii si inovarii responsabile este putin cunoscut in Macroregiunea Dunarii in conditiile in care o linie de finantare a Orizont 2020 – Stiinta in si pentru Societate” a promovat peste 17 proiecte legate de RRI.
In cadrul evenimentului public D-STIR ne propunem sa va prezentam primele rezultate în intelegerea si aplicarea RRI prin metoda integrarii socio-tehnice a cercetarii – STIR. Metoda presupune o abordare interdisciplinara care sprijina interactiunea intre experti din diferite discipline pentru a reflecta asupra contextului in care se iau deciziile referitoare la cercetare si inovare.
Abordarea RRI asigura ca intregul proces de cercetare si inovare (de la cercetare fundamentala la cercetarea aplicativa, poiectarea produsului, testare si productie) sa fie astfel realizat incat sa se ia in considerare problemele de responsabilitate stiintifica, tehnica si societala. Cadrul RRI avut in vedere de Comisia Europeana cuprinde probleme cheie, cum ar fi: angajamentul public, accesul deschis, egalitatea de gen (in cercetare si inovare), etica, formarea stiintific și guvernanța.
Proiectul D-STIR va testa si aplica metoda integrarii socio-tehnice a cerccetarii in mediul academic si in cel al afacerilor.
In cadrul evenimentului public organizat de IFIN HH / ELI-NP se vor prezenta primele rezultate preliminare dupa aplicarea metodei STIR in mediul academic in cadrul primei actiuni pilot din cele 3 realizate la cei 3 piloni ai ELI., De asemenea, vor fi prezentate si cateva exemple concrete de aplicare a metodei in mediul economic.
Persoane de contact:
Iuliana Velniciuc – 0742 103 087; iuliana.velniciuc@gmail.com
Mircea Sbarna – 0741 297 991, mircea.sbarna@nipne.ro
Pentru mai multe informatii despre proiectul D-STIR va rugam sa vizitati: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/d-stir