Entitatea de management a Clusterului de la Magurele (Magurele High Tech Cluster – MHTC) a obtinut eticheta de bronz

9 years ago  By  Iuliana Velniciuc     No comments

ELI-NP Cluster Inovativ, entitatea de management a clusterului de la Magurele a obtinut Eticheta de BRONZ in urma evaluarii de catre European Cluster Excellence Initiative (ECEI). Aceasta se acorda entitatilor de management ale clusterelor care au participat la un exerciţiu de benchmarking – evaluare urmand o procedura europeana standard (vezi www.clusterexcellence.org şi www.cluster-analysis.org ).

MHTC a fost infiintat in 2013 in jurul proiectului major Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) – cea mai mare investitie in infrastructura de cercetare din istoria Romaniei. ELI-NP, in curs de implementare de catre IFIN-HH la Magurele (2012-2018), reprezinta pilonul romanesc al infrastructurii europene distribuite ELI (http://www.eli-np.ro/about-eli.php ), proiect evaluat la 300 de milione de Euro (fara TVA) si finantat de Comisia Europeana si Guvernul Romaniei din Fonduri Structurale, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. ELI-NP va avea ca instrumente ştiinţifice principale un sistem laser de mare putere şi un echipament pentru producerea unui fascicul foarte intens de radiaţie gama. Datorită combinaţiei unice pe plan mondial a acestor instrumente, care prefigureaza ca ELI-NP va fi un centru de cercetare la frontierele cunoasterii actuale, aici se vor putea efectua atât cercetări de frontieră în fizică fundamantala – fizica laserilor, fizica nucleara, astrofizica s.a – cât şi cercetări aplicative în domenii ale ştiinţei de mare impact societal: stiinta materialelor, ştiinţele vieţii, managementul materialelor nucleare s.a.

Constructia MHTC a fost pornita de  jos in sus de un grup de initiativa format din institute nationale de cercetare – dezvoltare – inovare, IMM-uri, administratia publica locala, ONG-uri. Astazi clusterul de la Magurele numara 55 de membrii dintre care 2 sunt autoritati locale, 13 institute de cercetare dezvoltare, 33 de IMM-uri, 5 ONG-uri 2 agentii de finantare (http://www.mhtc.ro/proiectu-mhtc/parteneri/). Numarul celor interesati sa intre in cluster este in continua crestere.

Activitatea clusterului este in cea mai mare parte inspirata de stiinta tinand cont ca peste 30% din cercetarea stiintifica romaneasca se desfasoara in cadrul Campusului Magurele.

Pentru obtinerea etichetei de bronz echipa de management a clusterului a fost analizata pe baza unui interviu realizat de un expert ESCA (European Secretariat for Cluster Analysis). Interviul se refera la 36 de indicatori privitori la structura clusterului, managementul clusterului, finanțarea managementului, servicii furnizate de conducere membrilor, contactele și interacțiunea în cadrul cluster-ului precum și realizările și recunoașterea de catre membrii clusterului. Obtinerea etichetei demonstreaza interesul echipei de management în obtinerea excelentei

Eticheta de BRONZ reprezinta prima recunoastere a Clusterului la nivel european.

In Uniunea Europeana evaluarea clusterelor se face pe trei niveluri prin acordarea de etichete de bronz, argint si aur. In acest moment pe continentul nostru eticheta de bronz este detinuta de un numar de 613 clustere, cea de argint a fost acordata unui numar de 3 clustere, iar 45 de clustere au obtinut eticheta de aur.

In Romania, cu exceptia ELI – NP Cluster Inovativ, alte 5 clustere au fost evaluate cu eticheta de bronz. Pana in acest moment, nici un cluster romanesc nu detine alte categorii de etichete. Lista completa a clusterelor etichetate cu bronz, argint si aur poate fi accesata la   http://www.cluster-analysis.org/ .

Categories —